Hopp til innhold

- Situasjonen er svært alvorlig

To statsråder og sikkerhetsmyndighetene satt fredag kveld i krisemøte om mobil- og flomkrisen.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget sier situasjonen fredag var uholdbar.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Situasjonen vi har havnet i nå er svært alvorlig. Vi er helt avhengig av kommunikasjon for å fungere, sier justisminister Knut Storberget til NRK.no

Statsrådene for justis- og samferdselsdepartementet møttes i dag for å få oversikt over situasjonen der både Telenors mobilnett i hele landet hadde falt ut og på grunn av flomkrisen i Sør-Norge, som Knut Storberget ifølge VG nett mener er «uakseptabel».

– Bortfallet av mobil har påvirket beredskapen, men det ser ut til at både hovedredningssentralen, politiet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har klart å etablere en god kommunikasjon mellom nødetatene, sier Storberget.

Frykter neste døgn

– Det er klart at flommen og nedbørsmengdene allerede har rammet infrastrukturen som veiene våre betydelig, sier justisministeren.

Han nevner også at flere eiendommer har blitt kraftig rammet av været, og at han ønsker å forsikre seg om at beredskapsapparatet har npk personell og utstyr til å takle eventuelle situasjoner som kan oppstå det nærmeste døgnet.

– Det sier seg selv med de værvarslene vi har, og den situasjonen som har oppstått, så kommer vi til å ha full beredskap og sørge for tilstrekkelig mannskap og utstyr, konkluderer Storberget.

Telenor uten svar

En feil i Telenors mobilnett førte i dag til at store deler av mobiltrafikken ikke har fungert. Kun fasttelefonen har fungert som normalt.

Telenor melder fredag kveld at de har «noe sporadisk trafikk» på mobilnettet, men at kapasiteten fremdeles er veldig begrenset.

Feilen rammer Telenors kunder og de operatørene som bruker Telenors nett. Det har også vært vanskelig å komme gjennom til ulike nødnumre.

«Vi har fremdeles ikke funnet hovedårsaken til feilen, men jobber nå etter to hypoteser som vi håper kan bringe oss nærmere en løsning,» skriver Telenor på sine hjemmesider fredag kveld.

Abonnenter som har problemer med å komme fram på nødnettet med mobil kan ta ut sim-kortet fra mobilen og likevel ringe 110- 112 eller 113.