Hopp til innhold

Flere venter på å bli henta ut fra rasområdet

Flere personer venter nå på å bli hentet ut med helikopter fra flere ras i Gudbrandsdalen. Noen har måttet gå til fots over fjellet fordi raset sperret dem inne.

Campingplass på Dovreskogen

Lågen har gått over sine bredder flere steder i Gudbrandsdalen. Dette fører til at mange ikke kommer seg fram. Flere personer venter nå på å bli hentet ut av ras-områder med helikopter.

Foto: Sigrun Stordal

Politiet i Gudbrandsdalen var involvert i flere redningsaksjoner fredag. Blant annet ble en politimann og en politihund hentet ut fra et ras i Rosten i Oppland av et Sea King redningshelikopter.

– Vi er involvert i flere redningsaksjoner. Flere skal stå mellom ulike ras, sier redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) til NRK.

I Sjoa stiger vannet kraftig, og politiet vurderer nå om flere må evakueres.

– Vi har ikke oversikt

Noen av disse måtte gå til fjells fordi raset sperra dem inne.

– Det kommer stadig inn nye meldinger om folk vi må redde ut. Brannhelikopter fra Torp flyttes også til Hamar slik at vi etterhvert kan hente enda flere, sier han.

Han har ikke tall på hvor mange mennesker det er snakk om som venter på å bli hentet.

– Det er et klart problemet at telefonnettet til Telenor er nede, derfor har vi liten oversikt, sier Viste.

Hus tatt av flom

Et hus ble tatt av flom langs riksveg 255 Vinstra-Skåbu.

Foto: Lars Erik Nilsen Mork

– Styr unna flom-områdene

Statens vegvesen sier vegsituasjonen endrer seg raskt, og ber fredag kveld folk som ikke må ut om å holde seg borte fra de utsatte områdene.

Lars Erik Hauer

Trafikkdirektør Lars Erik Hauer i Statens vegvesen ber folk holde seg unna de flomutsatte områdene.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Vi anbefaler trafikantene om å holde seg i ro og holde seg unna de flomutsatte områdene. Spesielt krevende er E6 gjennom deler av Gudbrandsdalen og Dovrefjell, samt på riksveg 3 gjennom Østerdalen ved Tynset, sier trafikkdirektør Lars Erik Hauer i Statens vegvesen.

Også en rekke veger over hele Sør-Norge er stengt. Statens vegvesen har sammen med sine entreprenører alt tilgjengelig mannskap ute for å gjøre det som kan gjøres for å holde veger åpne og for etter hvert å åpne stengte veger.

– Skal man likevel ut på reisefot er det viktig å holde seg orientert om vegmeldingene, sier Hauer.

Ingen i direkte fare

Han sier det ikke er meldt om at noen befinner seg i direkte fare, men at de store vannmassene likevel gjør at de må hentes ut luftveien.

Det er spesielt i området mellom Kvam og Otta at flere står fast på grunn av ras. Værprognosene tyder på at situasjonen kan bli langvarig og vare ut i pinsehelgen.

– Vi oppfordrer alle som har tenkt seg inn i dette området om å kjøre en annen vei, eller til å la være å reise, sier Viste.

Vannmengdene forflytter seg stadig sørover, så problemområdet forflyttes også, ifølge redningslederen. HRS betegner situasjonen som uoversiktlig

Viste anbefaler folk om å holde seg unna områdene med flom og finner andre alternativer. Vannmengdene flytter seg raskt, og områder som var trygge kan fort snu og bli det motsatte.

Flere saker fra Innlandet