Hopp til innhold

Krever svar fra splittet Høyre

Høyre-landsmøtet må ta stilling til det omstridte datalagringsdirektivet, krever Unge Høyre.

eeepc

Det omstridte datalagringsdirektivet tar for seg lagring av hver enkelt sitt digitale fotavtrykk. Unge Høyre-leder Henrik Asheim vil si nei til det.

Foto: Eirik Solheim / NRK

Høyre er splittet i sitt syn på om EUs datalagringsdirektiv skal bli norsk lov.

Kritikerne av direktivet mener det innskrenker folks personvern, mens tilhengerne mener det er et viktig hjelpemiddel i kampen mot kriminalitet.

Omstridt direktiv

Henrik Asheim

- Et ja-parti som Høyre har større troverdighet til å si nei noen ganger, sier Unge Høyre-leder Henrik Asheim.

Foto: NRK

Datalagringsdirektivet tar for seg lagring av hver enkelt sitt digitale fotavtrykk. Opplysningene skal kunne benyttes til å bekjempe kriminalitet og terrorisme. Det pålegger lagring av trafikkdata for e-post, ulike typer telefoni og Internett-tilgang.

Data som røper innholdet i kommunikasjonen skal ikke lagres.

I regjeringen er Senterpartiet og SV sterke motstandere av direktivet. I opposisjonen er det bare Høyre som kan hjelpe dersom Arbeiderpartiet vil ha et ja.

Men Unge Høyre-leder Henrik Asheim mener at Høyre her må si nei og gå inn for å benytte seg av reservasjonsretten i EØS-avtalen. Partilandsmøtet må manne seg opp, mener han.

Vil ha opp saken på landsmøtet

- Vi kommer til å fremme en resolusjon til landsmøtet der vi foreslår at vi skal si nei til datalagringsdirektivet. Når det er en så betent sak med så mange delte meninger, mener vi at partiets høyeste organ, nemlig landsmøtet, bør ta stilling til saken, sier Asheim.

Han mener at et ja-parti som Høyre har større troverdighet til å si nei noen ganger.

- Det å være for EU betyr er ikke det samme som å være for alt som kommer derfra. Når det kommer noe sånt som datalagringsdirektivet, må Høyre stole på sin liberale, konservative ryggmargsrefleks og si nei, sier Asheim til NRK.

Men partiets nestleder Jan Tore Sanner har ingen hast.

- Landsmøtet i Høyre står helt fritt til å bestemme hvilke saker man ønsker å diskutere. Det stortingsgruppa har vært opptatt av er at beslutningsgrunnlaget må være godt. Det betyr at det er litt tidlig nå å ha sterke synspunkter på om mai er for tidlig eller ikke.

AKTUELT NÅ