Hopp til innhold

To av tre sjåfører skriver sms med barn i bilen

Flere og flere av oss bruker mobilen aktivt mens vi kjører. Nå krever lederen av Transport- og kommunikasjonskomiteen et totalforbud.

Video Knut Arild Hareide (KrF) krever regelendring for mobil i bil

Se video: Dagsrevyen 21. januar 2011 om mobilbruk i bil.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide (KrF) vil ha totalforbud mot bruk av mobil i bilen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I en fersk undersøkelse fra If skadeforsikring innrømmer én av fire bilister at de ofte bruker mobiltelefonen mens de sitter bak rattet.

– Dette er veldig alvorlig, og tallene er oppsiktsvekkende høye, sier leder i Transport- og kommunikasjonskomiteen Knut Arild Hareide (KrF).

Det er de yngste sjåførene som er verst, men også de eldre bidrar til statistikken. Blant annet kommer det frem at to av tre sjåfører med små barn i bilen sier at de leser eller skriver sms samtidig som de kjører.

– Regelverket er utdatert

Det er i dag lov å sende tekstmeldinger hvis mobilen er fastmontert i bilen. Hareide vil nå ha et totalforbud mot all mobilbruk som ikke er trafikksikkert.

– Jeg tror at vi må oppdatere dagens regelverk. Lovverket har ikke fulgt utviklingen, så her må regjeringen rydde opp, sier Hareide.

Ser på flere alternativer

Samferdselsdepartementet har bedt vegdirektoratet om å vurdere regelverket slik det er i dag. Arbeidet er enda ikke ferdig, men tallene fra undersøkelsen til IF kommer ikke som noen overraskelse.

– Det er altfor mange som bruker mobilen i bilen, men vi er ikke overrasket, sier fagdirektør i Vegdirektoratet Finn Harald Amundsen.

I USA viser undersøkelser at mobilbruk er en medvirkende årsak til opp mot 16 prosent av dødsulykkene i trafikken. I følge vegdirektoratet er det ingenting som tyder på at tallene lavere i Norge.

Det var i 2000 at det ble forbudt med håndholdt mobiltelefon i bil i Norge. Ti år etter har brudd på denne loven kostet norske sjåfører hele 80 millioner kroner.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger