Hopp til innhold

En av fire bruker sms bak rattet

Hver femte bilist snakker ofte i mobiltelefon mens de kjører. Og enda flere skriver eller leser tekstmeldinger bak rattet, viser ny undersøkelse. Rekordmange får bøter for ulovlig mobilbruk i år.

SMS bak rattet

Håndholdt mobilbruk bak rattet er forbudt. Men stadig flere gir blaffen.

Foto: ScanStock

Svært mange nordmenn gir blaffen i forbudet mot å bruke håndholdt mobiltelefon mens de kjører bil.

Hittil i år har 19.015 bilister fått forenklet forelegg for ulovlig mobilbruk. Det er ny rekord, og dobbelt så mange som for tre år siden.

En ny spørreundersøkelse bekrefter at stadig flere bruker telefonen ulovlig både til sms og telefonsamtaler i bilen.

Antallet som leser eller skriver tekstmeldinger bak rattet er enda høyere enn de 21,4 prosent av bilførerne som svarer at de ofte snakker i mobiltelefon mens de kjører.

Hver femte kvinnelige bilist bruker sms i trafikken. 11 prosent kvinner leser tekstmeldinger bak rattet, mens 8,7 prosent både leser og skriver.

Blant menn er tallene enda høyere. Her svarer hele 30,1 prosent at de leser og/eller skriver sms samtidig som de kjører.

Så mye som halvparten av bilførerne under 40 år leser eller skriver tekstmeldinger, viser undersøkelsen, som er gjennomført for Norges Automobilforbund i samarbeid med NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Samtaler distraherer

Å snakke i mobiltelefon bak rattet er ikke forbudt hvis telefonen er fastmontert i bilen. Eksperter på trafikksikkerhet mener likevel at telefonsamtaler er en uting når man kjører, fordi oppmerksomheten tas vekk fra trafikken utenfor.

Undersøkelser som Transportøkonomisk institutt har gjennomført, viser at det ikke er stor forskjell mellom samtaler fra håndholdte og fastmonterte telefoner. Begge distraherer sjåførene omtrent like mye.

I den nye spørreundersøkelsen svarer fire av ti bilførere at de har snakket i mobiltelefon bak rattet.

Ytterligere 21,4 prosent svarer at de gjør det rett som det er. Og det er sjåfører i aldersgruppa 25 til 39 år som oftest snakker i telefonen (37,6 prosent).

Forskjellen mellom by og land er liten, men folk på østlandet og vestlandet er de ivrigste mobilbrukerne bak rattet (22,9 prosent). Bare 16 prosent av bilistene i Nord-Norge snakker ofte i mobilen.

Bekrefter tendensen

Sjef i utrykningspolitiet Rune Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen

Foto: Holm, Morten / Scanpix

- Resultatene fra spørreundersøkelsen bekrefter den utviklingen vi har sett gjennom flere år. Stadig flere bruker mobilen ulovlig i trafikken, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, til NRK.no.

Han forteller at det i år blir ny rekord i antall forenklede forelegg for ulovlig mobilbruk. Boten er på 1300 kroner, men i farefulle situasjoner eller hvis bruken fører til en ulykke, vil straffen bli vesentlig strengere.

Karlsen fraråder sterkt å bruke mobiltelefon i bil. - Og tekstmeldinger har ingenting bak rattet å gjøre, sier han.

- Det er direkte livsfarlig å bruke sms. Ofte er det snakk om bare noen sekunders oppmerksomhetsavvik før ulykken kan være et faktum. Tallene fra den nye undersøkelsen er skremmende, sier UP-sjefen.

- Graverende

Trygg Trafikks direktør, Kari Sandberg

Kari Sandberg i Trygg Trafikk tror tallene kan være enda høyere.

Foto: NRK

Også Trygg Trafikk oppfordrer bilister til ikke å snakke i mobiltelefon mens de kjører.

- Vi forutsetter i hvert fall at folk bruker fastmontert telefon hvis de gjør det. Ellers bryter de norsk lov, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk i en kommentar til NRK.no.

Hun peker på at det ikke er dyrt å anskaffe håndfritt utstyr til mobiltelefonen.

- Og det er graverende at såpass mange leser og skriver tekstmeldinger i trafikken, legger hun til. - Jeg ser ikke bort fra at tallet kan være enda høyere, fordi noen kanskje vegrer seg mot å svare sant på denne typen spørsmål.

- Det er ikke uten grunn at mange norske bedrifter har totalforbud mot mobilbruk i tjenestebilene, da dette fører til bedre trafikksikkerhet og økt sikkerhetsfokus hos bedriftens ansatte, sier Kari Sandberg.

- Hører ikke sammen

Kommunikasjonsjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF

Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Sms og bilkjøring hører overhodet ikke sammen, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

- Det haster aldri så mye at man må lese meldingen før bilen er stanset, mener hun.

NAF er overrasket over at såpass mange bruker tekstmelding mens de kjører. Også Elisabeth Sagedal frykter at tallet i realiteten er enda høyere.

- Vår oppfordring er å tenke seg grundig om før man snakker i telefonen, selv om den er fastmontert. En telefonsamtale gjør at man blir en mindre oppmerksom sjåfør. Samtalen tar fokuset vekk fra kjøringen.

Sagedal forteller at all mobilbruk i bil er forbudt i Tyskland. - Og i USA fronter nå tv-stjernen Oprah Winfrey en aksjon for bilen som mobilfri sone. Rett og slett fordi mobilbruk i bilen kan være livsfarlig, sier NAFs kommunikasjonssjef.

Her er noen tall fra spørreundersøkelsen:

Leser eller skriver du tekstmeldinger mens du kjører bil?

  • Ja, leser
    Kvinner 11,0 %, menn 21,6 %, totalt 16,7 %
  • Ja, leser og skriver
    Kvinner 8,7 %, menn 8,5 %, totalt 8,6 %
  • Nei
    Kvinner 80,3 % , menn 70,0 %, totalt 74,7 %

Snakker du i mobiltelefonen mens du kjører bil?

  • Ja, rett som det er
    Kvinner 13,3 %, menn 28,4 %, totalt 21,4 %
  • Ja, det har skjedd
    Kvinner 42,4 %, menn 40,3 %, totalt 41,3 %
  • Nei
    Kvinner 44,3 %, menn 31,3 %, totalt 37,3 %

Undersøkelsen er gjennomført for NAF av InFact AS. Den omfatter et landsrepresentativt utvalg bilførere over 18 år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)