Hopp til innhold

Krever flere svar fra forsvarsministeren

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite vil sende et nytt brev med spørsmål til forsvarsministeren om den såkalte Nigeria-båt saken.

Kystvaktskipet Titran

Det norske krigsskipet Titran endte opp hos paramilitære grupper i Vest-Afrika etter at det ble solgt fra Norge.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Vi har kommet frem til at vi vil stille statsråden noen flere spørsmål før vi beslutter og det er behov for en høring eller ikke, sier saksordfører Helge Thorheim (FrP).

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide må gi flere svar til Stortinget om Nigeria-båtene.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Når svaret foreligger, vil komiteen ta stilling til om den mener det er behov for en ny åpen høring.

Bakgrunnen er Dagbladets avsløringer av at forsvaret har solgt tidligere marinefartøy og militære kjøretøy til paramilitære grupper i Vest-Afrika.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité åpnet kontrollsak mot Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet etter at Dagbladet avslørte at Forsvaret har solgt minst ti tidligere marinefartøy til private paramilitære aktører i Vest-Afrika.

I april var en rekke forsvarstopper inne til høring, samt de tidligere forsvarsministre og utenriksministre Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Jonas Gahr Støre (Ap), Espen Barth Eide (Ap) og dagens utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Helge Thorheim

Helge Thorheim er saksordfører i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i saken om Nigeria-båtene.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Likevel er flere element i saken uklare.

– Kontrollkomiteen har i dag besluttet å sende nye spørsmål til statsråden før vi eventuelt tar standpunkt til om vi skal innkalle til en ny, åpen høring, sier komiteens leder Martin Kolberg til NRK.

Saken etterforskes i Norge og Storbritannia. En norsk offiser og to briter er foreløpig siktet for grov korrupsjon i forbindelse med salgene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT