NRK Meny
Normal

Norsk offshore-skip bordet av væpnede menn

Væpnede menn bordet fredag det norskeide offshorefartøyet Normand Cutter utenfor kysten av Nigeria. Rederiet kan ikke si om det ble utbetalt penger under bordingen.

Kystvaktskipet Titran

NORSK KRIGSBÅT: Flere tidligere militære skip skal ha blitt solgt via en våpenhandler i Sør-Afrika til paramilitærestyrker i Nigeria. Kystvaktskipet Titran er blant skipene som skal ha blitt solgt via stråselskap.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det var en av de såkalte Nigeria-båtene, en tidligere norsk missiltorpedobåt som nå eies og opereres av paramilitære, som skal ha stanset fartøyet, ifølge Dagbladet.

– Det handlet om penger

– De fikk folk fra den nigerianske «navy» om bord. De ville sjekke papirer. Men det handlet egentlig om penger, som det til slutt ble forhandlinger om, sier HSEQ-manager Gunstein Mjølhus i Solstad Offshore til avisen.

– Kapteinen om bord bekrefter at båten som stanset dem, kan ha vært en av de tidligere norske marinefartøyene, sier Mjølhus.

LES OGSÅ: Tre arrestert i Nigeriabåt-saken

LES OGSÅ: Truleg ny høyringsrunde i nigeriabåt-saka

Rederiet: – Ingen dramatikk

NRK har snakket med viseadministrerende direktør i rederiet Solstad Offshore, Svein Stakkestad. Han sier bordingen var udramatisk.

Det vi vet er at det var personer fra nigeriansk navy som gikk ombord og ville sjekke sertifikater og dokumenter. Det var ingen dramatikk så vidt jeg har fått med meg. De fikk se oss, og de har forlatt båten. Alle nasjoner kan foreta kontroll på båter som opererer i deres farvann, sier Stakkestad til NRK.

Ble det forhandlet om penger?

Det kjenner jeg ikke til i detaljer. Det kan være en bot, det kan ha vært diskusjon om et dokument eller noe lokalt som krever en betaling, jeg vet ikke, svarer Stakkestad.

LES OGSÅ: Beklager at forsvarsfartøy havnet i Nigeria

LES OGSÅ: Brende: Moglege straffbare forhold i nigeriabåt-saka

Norsk kaptein

Etter det Dagbladet forstår seiler Normand Cutter på kontrakt for et av verdens største oljeserviceselskap, Saipem. Fartøyet har norsk kaptein og norske offiserer om bord.

Dagbladet har i en serie artikler avslørt hvordan Forsvaret har solgt minst ti tidligere marinefartøyer til private paramilitære aktører i Vest-Afrika. Fartøyene omtales som Nigeria-båtene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger