Hopp til innhold

Krekar i stort NRK-intervju: Nordmenn som tegner Muhammed fortjener å dø

De som lager Muhammed-karikaturer må dø, er den klare beskjeden fra mulla Krekar. – De tråkker på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro. De fortjener å dø, sier Krekar til NRK.

Mulla Krekar

ADVARSEL: – Den som støter vår religion, må vite at vi vil møte ham med våre bomber, sier mulla Krekar i et stort NRK-intervju.

Foto: Rune Lind / NRK

I det første lengre intervjuet med norsk presse på mange år, kommer mulla Krekar med flere oppsiktsvekkende uttalelser.

58-åringen mener at dersom noen tegner Muhammed-karikaturer i Norge, så fortjener de å dø. Ifølge den omstridte mullaen har islamister rett til å oppsøke vedkommende og sprenge seg selv i luften.

– Det er ikke meg som gir tillatelse til dette, men tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, understreker Krekar.

– Men hvis tegneren er alene – da er det greit?

– Utslett, utslett!

– Fordi han har tråkket på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro – så må han dø. Den som ikke respekterer 30 prosent av jordas befolkning (muslimene, journ.mrk) har ingen rett til å leve, sier Krekar til NRK.

Mer av Krekar-intervjuet blir publisert i Dagsrevyen klokken 19.00 og på NRK.no. Det blir også debatt om saken i Dagsnytt Atten og Aktuelt.

– Den første handlingen som betyr noe

Najmuddin Faraj Ahmad, eller mulla Krekar som han er kjent som, har stått på FNs terrorliste siden 2006. Han ble løslatt fra Kongsvinger fengsel 25. januar i år etter å sonet en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Politiet vil tvangsflytte Krekar bort fra Oslo, nærmere bestemt til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag, fordi de mener at mullaen fortsatt er en farlig mann med stor innflytelse i ekstremistmiljøer.

Den kommende rettssaken hindrer ikke Krekar fra å komme med flere kontroversielle uttalelser. Tvert imot.

Krekar ble for to uker siden intervjuet av tv-kanalen NRT. Politiet etterforsker uttalelser som Krekar kom med i intervjuet med den kurdiske tv-stasjonen.

Til NRK sier Krekar at islamister har rett til å drepe de som tegner profeten Muhammed, også dersom det skjer her i Norge. Norske aviser og tv-stasjoner, blant annet NRK, har publisert noen av karikaturene, men Krekar sier at det er den første handlingen som betyr noe.

– For eksempel da Jyllands-Posten publiserte de avskyelige karikaturtegningene i 2005 i Danmark, er det de som gjelder.

– Senere var det også 13 andre land som publiserte tegningene for å minke presset mot Danmark. Dette er heller ikke riktig å gjøre, men likevel er det den første handlingen som fortjener en reaksjon, understreker Krekar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mulla Krekar

RETT TIL Å DREPE: Til NRK sier Krekar at islamister har rett til å drepe de som tegner profeten Muhammed, også dersom det skjer her i Norge.

Foto: Rune Lind / NRK

– Vi dør for vår religion og lever for vår religion. Intet er mer hellig enn vår religion, sier Krekar.

Krekar kommer med en klar advarsel om at ingen krenkelser mot religionen vil bli tolerert:

– Den som støter vår religion, må vite at vi vil møte ham med våre bomber. Det må ikke være noen form for toleranse, forståelse eller forhandling om det. Vi lever ikke for vårt liv, vi lever ikke for våre mager. Vi lever kun for vår religion.

Usman Rana: Krekar er ingen lærd

Krekar-intervjuet skaper sterke reaksjoner blant andre muslimer. Spaltist og islamkommentator Usman Rana mener Krekar ikke fortjener å kalle seg mulla.

– Mulla Krekar har ingen troverdighet når det gjelder islamsk teologi. Selv om han kler seg i turban og kjortler, gjør ikke det ham til en islamsk lærd, sier Rana til NRK.

AKTUELT NÅ