Usman Rana: Krekar er ingen lærd

– Mulla Krekar har ingen troverdighet når det gjelder islamsk teologi. Selv om han kler seg i turban og kjortler, gjør ikke det ham til en islamsk lærd, sier islamkommentator Mohammad Usman Rana.

Spaltist og islamkommentator Mohammad Usman Rana mener mulla Krekar ikke har noen religiøs autoritet.

Spaltist og islamkommentator Mohammad Usman Rana mener mulla Krekar ikke har noen religiøs autoritet.

– Det mulla Krekar fremsetter er direkte uislamsk. Han snakker i strid med verdensledende teologer, sier Usman Rana til NRK.

I et intervju med NRK sier Krekar at nordmenn som tegner profeten Muhammed fortjener å dø.

– Ingen troverdighet

Spaltist og islamkommentator Usman Rana mener Krekar ikke fortjener å kalle seg mulla.

– Han er ikke utdannet innen islam og snakker stikk i strid med verdensledende både sjia- og sunni-teologer, som har fordømt både Paris-terroren og København-terroren og sier at uenighet må møtes med kjærlighet.

– Misforstår han Koranen?

– Det er en kamp mellom ekstreme krefter og mainstream islam. Det brenner i islams hus. Mulla Krekar er en talsmann for de uskolerte, liksom-teologene som prøver å kapre definisjonsmakten over islam og rettferdiggjøre sitt hat overfor Vesten.

– Krekar har få følgere

Andam Aso Aziz

– KREKAR VIL HA OPPSTYR: Kurdiske Andam Aso Aziz mener mulla Krekar ønsker å spille en politisk rolle i Nord-Irak, men at få vil ha noe med ham å gjøre.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Andam Aso Aziz, leder av ungkurd Norge, studerer internasjonale studier og kommer opprinnelig fra Erbil i Nord-Irak. Han sier Krekar kjemper for et fritt Kurdistan, men at folk der ikke vil ha ham.

– Hva sier kurderne i Norge om mulla Krekar?

– Han har få følgere. De fleste mener han er ekstrem. De få følgerne han har, er fra den eldre generasjonen, ikke de unge, svarer Aziz.

Han mener Krekar ikke har mange kort å spille på.

– Han liker å ha oppstyr rundt seg og være en del av samfunnsdebatten. Han har ikke noe plass i Kurdistan. Der er det allerede to islamistiske partier som mange følger. Han er ikke en del av dem. Han må lage seg plass i kurdiske Nord-Irak for å ha en rolle når han reiser tilbake. Men ifølge de fleste kurdiske partiene har han blod på hendene – de vil ikke ha noe med ham å gjøre, mener Aziz.

Mohammad Usman Rana mener det er bra at man diskuterer Krekar-uttalelsene, men at mediene må være forsiktig med å gi ekstremister en plattform som gjør dem viktige.

Mohammad Usman Rana mener det er bra at man diskuterer Krekar-uttalelsene, men at mediene må være forsiktig med å gi ekstremister en plattform som gjør dem viktige.

– Det pågår ingen krig med Vesten

Usman Rana mener Krekar prøver å fremstille det som at det pågår en krig mellom islam og Vesten, men at det i realiteten er en kamp mellom ekstremister og resten av verden.

– Folk som mulla Krekar ønsker å fremstille det som at det pågår en krig mellom muslimer og Vesten. Men det er muslimer som oftest blir angrepet av muslimske terrorister. Det er flere muslimske land som deltar i militæraksjonen mot IS og Pakistan er i krig med Taliban. I tillegg har det vært en samling av 125 islamske teologisk lærde som har fordømt IS og slått beina under IS teologisk, sier Rana.

Han mener unge muslimer må være kritisk til det Krekar kommer med.

– De må se forbi skjegget og turbanen hans, og se at han ikke noen autoritet innen islam. De må heller lytte til mainstream islamske lærde som Hamza Yusuf, og Shaykh Muhammad Al-Yaqoubi, som nylig deltok på Obamas antiterrorkonferanse i Det hvite hus. Det er disse vi må høre på, sier Rana.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger