Hopp til innhold

Kortere fengselstraff for Baasland

Bjarte Baasland er i lagmannsrette dømt til tre år og tre måneders fengsel, ni måneder kortere enn i tingretten.

Bjarte Baasland i retten mandag morgen.

Bjarte Baasland da retten ble satt mandag morgen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det melder aftenposten.no.

I fjor ble biskopsønnen dømt til fire års fengsel for grovt bedrageri av 26,.6 millioner kroner overfor investoren og Selvaag-arvingen Cecilie Nustad, som var venninne med moren hans.

Den dommen var seks måneder strengere enn den straff aktor hadde lagt ned påstand om.

Bjarte Baaslands nye forsvarer, advokat John Chr. Elden, argumenterte i lagmannsretten for at drøye tre år var riktig straff. Han ønskte samtidig 30 prosent tilståelsesrabatt, slik at to års fengsel ville være riktig.

Tre år og tre måneder fengsel

Borgarting lagmannsrett skriver at fengsel i fire år og seks måneder er mer riktig, og med rabatt for tilståelsen, ble det til slutt fengsel i tre år og tre måneder.

– Vi er glade for at lagmannsretten satte ned straffen. Alikevel mener vi at det er feil at de ikke har vektlagt sykdomsbildet på genereltr grunnlag, og vil derfor vurdere om dette er noe Høyesterett bør se på, sier forsvarer John Christian Elden til Aftenposten.no.

Ingen rabatt for sykdom

I sommer fikk Baasland diagnosen Velo-Cardio-Facial-Syndrome (VCFS), tidligere kalt DiGeorges syndrom.

Les: - Baasland har et syndrom

Syndromet kan gi både fysiske og psykiske utslag som hjertefeil, konsentrasjonsvansker, manglende tallforståelse, lærevansker og andre tilstander.

Førstelagmann Tone Aasgaard ønsket ikke å gi noen rabatt for diagnosen. Hun mener blant annet at det at Baasland har avlagt to grunnfag på universitet viser at han har forutsetninger for å forstå konsekvensene av sine straffbare handlinger.

Familien trodde de ville hjelpe

Baasland holdt tilståelsen fra Oslo tilngrett ved lag. Han har forklart at han i perioden 2005-2008 spilte på nettet for et samlet beløp på over 66 millioner kroner.

Familien trodde de hjalp sønnen med å etablere et IT-selskap i Berlin og Praha, og det var moren hans som formidlet mesteparten av pengene fra venner og familie.

Da Cecilie Nustad begynte å stille spørsmål om hva pengene skulle brukes til, skrev Baasland tilbake at "det vil bety at livene våre er over" om det ikke straks kom seks millioner kroner til.

Les: Slik opererte Baasland | Dette er Baasland-saken

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger