Hopp til innhold

Kondomene sprekker

Gratis kondomer tåler ikke bruken.

Sex
Foto: lev dolgachov

På Singsaker Studenthjem i Trondheim jobber Siv Limstrand som rådsleder. Hun deler ut kondomer til beboerne, men i det siste har hun opplevd en del misnøye når studentene kommer for å hente nye forsyninger.

- Kondomene vi har fått fra Sosial- og helsedirektoratet holder ikke så godt som studentene ønsker. De tåler rett og slett ikke bruken, sier Limstrand til NRK.

Siv Limstrand

Siv Limstrand fikk klager på kondomene hun delte ut.

Foto: Hilde-Yvonne Smelror / NRK

Sterkere saker

Direktoratet deler ut 2,5 millioner gratiskondomer hvert år, og flesteparten av disse er den samme typen som ofte revner når Singsaker-studentene har sex. Nå har studenthjemmet fått tilsendt mer solide varer.

- Studentene har spurt etter kraftigere kondomer, og vi kan jo ikke dele ut prevensjon de ikke føler seg trygge på, sier den tidligere studentpresten Limstrand.

Sterke kondomer

Denne typer sterke donger skal hindre kondomuhell blant Trondheims-studentene.

Foto: Hilde-Yvonne Smelror / NRK

Limstrand mener ivrige studenter, skarpe negler og piercing diverse steder på kroppen må ta mesteparten av skylda for at dongene sprekker.

- Tester viser at de tilfredsstiller alle kravene som stilles til kondomer. Så det er tydelig at det er måten de brukes på som er det største problemet, sier hun.

Flere klager

Siv Gamnes ved Klinikk for seksuell opplysning har også erfart at mange ikke er fornøyde med gummien de får utdelt.

- Det er for mange klager, og unge opplever at denne typen kondomer sprekker mye oftere enn andre typer, sier Gamnes til NRK.

Nå frykter hun at mange dropper prevensjonen helt.

- Når brukerne opplever at kondomene ikke er noe særlig, går bruken ned.

Siv Gamnes, klinikk for seksuell opplysning

Siv Gamnes mener kondomene ikke er solide nok.

Foto: NRK

- Gode nok

NRK har snakka med flere som har nær kontakt med prostiusjonsmiljøet i Oslo, og også de mener kondomene ikke holder mål. Både ved Natthjemmet og hos Prostituertes Interesseorganisasjon i Norge (PION) har de fått klager på den vanligste typer kondomer. Likevel vil ikke Sosial- og helsedirektoratet være med på at kondomene må bli sterkere.

- Vi er ganske sikre på at de kondomene som blir distribuert holder god kvalitet. Produksjon og testing må følge strenge kvalitetsstandarder, og de kondomene vi deler ut tilfredsstiller standardene med god margin, sier Arild Johan Myrberg i Sosial- og helsedirektoratet.

- Uforsiktige

Direktoratet tar alle klagene de får alvorlig og følger opp med produsenten, men Myrberg påpeker at kondomsprekk veldig ofte skyldes feil bruk.

- Det kan være mange årsaker til at en kondom sprekker. For eksempel kan kondomet ha vært oppbevart feil, noen er ikke nøye nok med å passe på negler og piercinger, og kanskje det kan være lurt å bruke litt ekstra glidemiddel av og til, sier han til NRK.

Siv Gamnes ved Klinikk for seksuell opplysning vil imidlertid ikke være med på at det bare er hardhendt sex som gjør at kondomene sprekker.

- Når vi får slike tilbakemeldinger lærer vi først folk hvordan de skal bruke kondomene. Likevel kommer mange av de samme igjen og klager senere, og derfor tenker jeg at det heller er noe feil med kondomen, sier Gamnes.

prins albert-piercing

Piercinger og uforsiktig bruk får skylda for at kondomer sprekker.

AKTUELT NÅ