Hopp til innhold

Kommunene får 2 milliarder ekstra i koronastøtte

Kommunene får 2 milliarder ekstra neste år på grunn av koronakrisen.

Nikolai Astrup i Stortinget

LOVER MER PENGER: Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup fra Høyre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Regjeringen vil tirsdag anslå en økning på mellom 2,0 og 2,4 milliarder kroner i kommunesektorens frie inntekter for 2021.

Av dette skal mellom 1,6 mrd. og 2,0 mrd. gå til kommunene og 0,4 mrd. til fylkeskommunen.

Dette skal sørge for at kommunesektoren kan levere nødvendige tjenester så lenge koronasituasjonen varer, mener regjeringen.

Tallene vil fremkomme i kommuneproposisjonen som presenteres tirsdag klokken 11.00.

Fikk 6,5 mrd.

Kommuner og fylker har så langt i år fått en ekstrabevilgning på 6,5 milliarder på grunn av koronakrisen.

Når det gjelder inneværende år, vil regjeringen vurdere ytterligere tiltak, får NRK opplyst.

Mange av landets kommuner frykter svekket økonomi og kutt i kommunale tjenester på grunn av koronakrisen.

– Men kommunenes økonomi blir ikke dårligere etter krisen, snarere styrket, slik situasjonen er nå, hevder kommunal- og moderniseringsminister Nikolay Astrup fra Høyre overfor NRK.

I dag legger regjeringen fram kommuneøkonomiproposisjonen og departementets foreløpige tall for hele året viser at kommuneøkonomien kan bli styrket med 5,5 milliarder kroner.

– Tallene er usikre, derfor kommer det ytterligere to milliarder kroner i kompensasjon til kommunene i dag, sier Astrup.

Kommunesektorens organisasjon (KS) har regnet ut at kommunene vil tape mellom 14,3 og 19,3 milliarder kroner i år.

Er 2 milliarder kroner nok?

I helgen sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Klassekampen at regjeringen måtte komme med en kompensasjon på flere titalls milliarder kroner.

Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram, svarer slik på spørsmål fra NRK om han mener 2 milliarder kroner er nok for unngå kutt i tjenestetilbudet.

– Det har vi ikke grunnlag for å vurdere, men jeg har en frykt og en uro for at inntektsbortfallet og kostnadene til kommunene, undervurderes, sier Gram.

Konsekvensene forteller Gram vil være at norske kommuner og fylkeskommuner må kutte i viktige tjenestetilbud til innbyggerne.

Ordfører i Stavanger bekymret

I Stavanger er ordfører Kari Nessa Nordtunn fra Arbeiderpartiet sterkt bekymret over den økonomiske situasjonen i oljebyen.

– Den økonomiske situasjonen hos oss er utfordrende, i verste fall ser det ut som Stavanger får et avvik på 358 millioner kroner i år. Det frykter jeg går ut over innbyggerne våre, sier ordføreren.

Konsekvensene for Stavanger kommune frykter hun blir å kutte i barnehage, antall lærere i skolen og i eldreomsorgen.

– Vi hadde allerede et dårlig utgangspunkt før vi gikk inn i denne krisen, og nå ser det ut til at det blir enda verre, sier Nessa Nordtun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ