Hopp til innhold

Kom til Norge som asylsøkere – siktet for terrortilknytning

To menn er pågrepet på forskjellige steder i landet. Etter det NRK kjenner til skal det være opplysninger de selv ga i asylprosessen som er bakgrunnen for siktelsene.

Hugubakken

PST: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken (til venstre) bekrefter at de har siktet og varetektsfengslet to asylsøkere. Pågripelsene skjedde i september og etterforskningen er i en tidlig fase.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

En mann i trettiårene ble pågrepet av PST i Midt-Norge i slutten av september. En annen mann i samme aldersgruppe ble pågrepet på Vestlandet tidlig i september, og begge har sittet i varetekt siden.

– Jeg kan bekrefte at PST i høst har pågrepet to personer i to forskjellige saker. De er siktet for brudd på terrorbestemmelsene, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NRK.

Begge mennene kom som asylsøkere fra Syria til Norge i 2015 og 2016. Sakene skal ikke ha noen sammenheng med hverandre. Etter det NRK forstår skal det være opplysninger som de selv har kommet med i asylprosessen som er bakgrunnen for at de nå er varetektsfengslet.

Har vurdert risiko som liten

PST holder pressekonferanse ifbl.m funn av bombe på Grønland i Oslo. 8 april 2017

– LITE SANNSYNLIG: I sine risikovurderinger har PST vurdert det som lite sannsynlig at personer med terrorplaner kan komme med tilstrømningen av flyktninger fra Syria.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– I forbindelse med den økte asyltilstrømningen i 2015 og 2016 vurderte PST det som lite sannsynlig at personer ville bli sluset inn til Norge gjennom asylstilstrømningen med et oppdrag om å gjennomføre terrorangrep her, sier Hugubakken til NRK.

– Men med så mange asylsøkere fra et konfliktområde er det ikke overraskende om det kommer personer som kan ha gjort straffbare handlinger i forbindelse med konflikten, sier kommunikasjonsdirektøren i PST.

PST har ikke grunn til å tro at disse to kom til Norge med intensjon om å gjennomføre en terroraksjon her.

Meling: – En misforståelse

Brynjar Meling

FORSVARER: Brynjar Meling forsvarer mannen som ble pågrepet i Midt-Norge. Meling sier saken er en misforståelse, og at hans klient samarbeider med PST.

Foto: Runa Victoria Engen

Advokat Brynjar Meling er forsvarer for mannen som ble pågrepet i Midt-Norge. Han sier at hans klient har samarbeidet med PST og har vært i flere lange avhør. Den siktede kom som asylsøker fra Syria, men er ikke selv syrisk statsborger.

– Han har ikke erkjent straffskyld og han mener at han har en forklaring på dette. Han samarbeider nå for at PST skal få sjekke ham ut av saken, sier Meling.

– Har han selv gitt opplysninger om en tilknytning til terrorgrupper under asylprosessen?

– Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke kommentere det, men han har forståelse for at han havnet i PSTs søkelys. Han prøver nå å rydde opp i det han mener er en misforståelse, sier Meling.

Ifølge Meling har mannen ikke anket varetektsfengslingen, fordi han ønsker å vise at han samarbeider med politiet.

Siktet for bistand til terrorgruppe

Begge de siktede ble varetektsfengslet for fire nye uker i Oslo tingrett i slutten av oktober. De er siktet etter den såkalte terrorparagrafen 147d). Der står det blant annet:

Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Mannen pågrepet på Vestlandet er også siktet for et annet ledd i terrorparagrafen. Det har så langt ikke lykkes NRK å komme i kontakt med forsvareren hans.

AKTUELT NÅ