PST: – Vil ikke knytte trussel til religiøse høytider

PST arbeider fortsatt med å verifisere informasjonen i terrortrusselen mot Norge. De sier de ikke ønsker å knytte trusselen til religiøse høytider.

Jon Fitje Hoffmann, PST

SAMLER INFORMASJON: Jon Fitje Hoffmann i PST sier de nå arbeider intenst for å få verifisert informasjon i trusselen mot Norge.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Bevæpnet politi er i beredskap over hele landet etter at Politiets sikkerhetstjeneste torsdag gikk ut med at de har mottatt informasjon om en konkret trussel mot Norge.

Trusselen er ifølge PST uspesifisert og det er ikke kjent hvor eller hvordan et eventuelt angrep vil kunne bli. PST arbeider nå for å verifisere opplysningene i trusselen og finne ut mer om hva dette dreier seg om.

– Det viktigste arbeidet vi gjør nå er å avklare og verifisere de opplysningene vi har fått, og å finne ut om dette faktisk stemmer eller ikke. Vi jobber intenst med det, slik at vi kan få avklart situasjonen, sier Jon Fitje Hoffmann, fagdirektør for strategisk analyse i PST til NRK.

– «Innen få dager»

PST har sagt at et eventuelt terrorangrep i Norge kan bli gjennomført «innen få dager», og at det skal dreie seg om en gruppe med terrorister fra Syria som har reist til Europa.

Selv om PST sier angrepet kan være planlagt gjennomført i løpet av få dager har de ikke vært mer konkrete på når det vil kunne skje og om de har konkrete opplysninger om en dato.

NRK skrev fredag morgen om hvordan USAs etterretning tidligere har advart mot at ekstremister kan utnytte en muslimsk merkedag kalt «Skjebnenatten» til å gjennomføre terror. I dag faller dagen på fredag 25. juli.

Vil ikke knytte til religion

TV2 og Aftenposten melder at PST frykter angrepet skal skje på mandag, som er avslutningen på den muslimske fastemåneden ramadan. PST har ikke ønsket å bekrefte eller avkrefte informasjonen. Hoffman vil ikke knytte trusselen til en religiøs høytid.

– Opplysningene som vi har indikerer at dette er en trussel som kan manifestere seg innen kort tid. Men vi har ikke noe behov for å knytte dette til religiøse høytider. Det er ikke det som er fokus og ikke det som skal assosieres med dette. Dette er kriminelle voldsforbrytere vi snakker om og de er overhodet ikke representative for Islam eller muslimer i Norge. Så å knytte trusselen til en religiøs høytid er ikke noe vi ønsker å gjøre, sier Hoffmann.

Beredskapen er skjerpet på store trafikk-knutepunkt og arrangementer, og væpnet politi vil være mer synlig enn det vi er vant til.

Jødiske museum stengt

Torsdag valgte Det jødiske museet i Trondheim å stenge på grunn av terrortrusselen mot Norge. Også Det jødiske museet i Oslo holder stengt.

– Vi har blitt anmodet å holde stengt til inntil videre og jeg vet ikke hvor lenge det vil si, sa Frank Jenssen, styreleder ved Det jødiske museet i Trondheim til NRK torsdag.

Hoffmann i PST sier de ikke har grunnlag for å si at noen grupper eller steder er pekt ut som mulige terrormål.

– Trusselen er karakterisert som uspesifikk. Det har ikke endret seg. Vi har ikke grunnlag for å si det er snakk om spesifikke mål, og det er ikke mulig å fornuftig advare mot potensielle mål, for det har vi ikke noe godt grunnlag for, sier han.

- Tyder på at informasjonen kommer fra CIA eller NSA

SISTE NYTT

Siste meldinger