NRK Meny
Normal

Vil bruka makta til klimakutt

FORNEBU (NRK): – Veien til klimakutt er flere forbud, påbud og nye avgifter, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Ola Elvestuen

- Den viktigste saken for oss nå er en forbedring av klimaavtalen, sier Ola Elvestuen.

Foto: NRK

– Drastiske klimakutt mot 2020 blir den viktigste saken for Venstre å få gjennomslag for, sier Ola Elvestuen, nestleder i partiet.

Grønne tanker er ikke fremmed på landsmøte i Venstre. Mange delegater har grønne slips, noen har grønne kjoler og det selges grønne T-skjorter til ti kroner stykk. Alle her er enige om at Norge må bli grønnere.

Kutt i alle sektorer

I samarbeidsavtalen med Regjeringen Solberg står det at klimaforliket skal forsterkes, Venstre sier de har en plan, en plan som innebærer utslippskutt i alle sektorer.

Det er ostehøvelmetoden som skal brukes når Venstre skal legge press på Regjeringen.

– Alle sektorer må kutt for utslippsreduksjonene som klimaforliket har vedtatt er altfor beskjedne sett i lys av målene som er satt, og som Norge jobber for, sier Elvestuen.

  • I olje- og gassektoren krever partiet elektrifisering av Utsira og Hammerfest og de vil at alle forurensende gassturbiner erstattes med fornybar energi.
  • I industrien vil partiet blant annet ha fangst og lagring av CO2 på kullkraftverket på Svalbard, overgang til biobrensel.
  • I transportsektoren har de som mål at vi skal ha 200.000 elbiler i 2020 og at 10 prosent av drivstoffet skal være biodrivstoff. Det foreslår også et nytt avgiftsregime og økt støtte til kollektivtrafikk.
  • Også i jordbruket og for byggebransjen har Venstre laget en smørbrødliste for å bidra til ambisiøse kuttmål.

– Vi slipper ikke unna radikale endringer hvis vi skal nå klimamålene, og for Venstre blir dette den viktigste saken å få gjennomslag for i tiden som kommer, understreker Elvestuen.

Ukjent kostnad

Noe kostnadsoverslag over foreslåtte klimakutt ble ikke presentert med Venstres klimakur, men Elvestuen sier at partiet vil bruke hele sin maktposisjon i Stortinget.

Til stede var også miljøstiftelsen Zero som har bidratt med mange av innspillene.

– Det er klart det er stor uenighet om veien til salighetene, sier leder i Zero, Marius Holm. Han medgir at noen av forslagene kan være kontroversielle, men etter Zeros mening er de fullt gjennomførbare.

Ola Elvestuen og Trine Skei Grande på Venstres landsmøte

På Venstres landsmøte er alle enige om at Norge må bli grønnere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger