Hopp til innhold

Klimaforsker: Ikke skam dere, nyt varmen!

Klimaforsker Bjørn Samset nyter varmen i ferien og mener andre bør gjøre det samme, uten å føle på skam for at varmen henger sammen med menneskeskapte klimaendringer.

Sol sommer og hetebølge i Kragerø

BISMAK: Det går an å kose seg i sommervarmen, samtidig som man reflekterer over global oppvarming.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Alle hetebølger blir varmere nå som klimaet er varmere, så varmen har til en viss grad sammenheng med menneskeskapte klimaendringer, slår klimaforsker ved Cicero senter for klimaforskning fast, og utdyper:

– Nå er jorda i gjennomsnitt én grad varmere, og det påvirker også disse varme dagene. Da får vi en sjelden gang dager som er varmere enn det vi noen gang har sett før.

Varme med bismak

Bjørn Hallvard Samset

MÅ NYTES: Selv om hetebølgene er et varsel om fremtiden, må det være lov å nyte finværet, mener klimaforsker Bjørn Samset.

Foto: CICERO / CICERO

Samset mener tropevarmen gir grunn til bekymring, men mener likevel folk bør nyte varmen.

– Bør man skamme seg, dersom man nyter finværet?

– Nei, i Norge har vi så lite fint vær, så det synes jeg ikke. Men det betyr ikke at vi skal la vær å tenke på bakgrunnen for varmebølgen. Varmen har en bismak, fordi vi vet at i dag har vi rekordhøye utslipp av drivhusgasser.

– Hva med seg selv, bekymrer du deg i takt med at temperaturen stiger?

– Jeg er i slutten av sommerferien og synes det er veldig godt med varme. Men jeg vet samtidig at dette er et tegn på den trenden som vi ser verden over med høyere temperaturer, mer nedbør og ekstremregn, så det er klart det er bekymringsfullt.

– Varmen har en bismak, men det betyr ikke at jeg ikke klarer å nyte det. Vi har så få ordentlige godværsdager i Norge, at vi får ta de vi har.

Etterlyser problematisering

Flere har de siste dagene tatt til orde for at flere medier har hatt en for ensidig dekning av varmen de siste dagene, og ikke nevnt klimaproblemet i sin dekning. En av dem er klimapolitisk talsperson i Høyre, Lene Westgaard-Halle.

Hun sier at hun er glad for at hele landet får oppleve fint vær, men etterlyser mer problematisering i nyhetsdekningen.

– Det kunne jo vært interessant å se koblingen med målinger over 30-års perioder, som klimaforskere bruker, og vist noen av tendensene vi ser. Dette kunne vært belyst bedre når alle nå snakker om været, sier hun.

– Lov å glede seg

Meteorolog Bente Wahl måtte jobbe inne mens varmen stod på som verst i helgen. Hun kan forstå at «finværet» kommer med en bismak.

– Det minner oss på at det som klimaforskerne har sagt lenge. Når hetebølgene først kommer, så er sannsynligheten for at toppene blir høyere mye større enn før.

– Det blir jo nesten så det ikke er lov å glede seg over sol og varme. Det er jo litt synd, for det skal vi jo gjøre. Men det er klart at det er en tankevekker, sier Wahl til NRK.

I en tidligere versjon av denne artikkelen var en Facebook-dialog mellom Dagen-redaktør og samfunnsdebattant Vebjørn Selbekk og MDG-politiker Eivind Trædal gjengitt. Denne er fjernet fordi Trædal selv mente denne kunne skape et inntrykk av at han mener folk burde føle skam når de gleder seg over finværet, noe han ikke mener.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger