NRK Meny
Normal

Siste finpuss før stordemonstrasjon: – Tror det blir en suksess

Det kan komme flere tusen på demonstrasjonen mot Profetens Ummah og IS mandag. Blant dem er alle partilederne på Stortinget.

2000 personer har sagt de vil demonstrere mot IS og Profetens Ummah. Arrangørene har også fått med alle lederne for partier på Stortinget til markeringen.

KLARE FOR DEMONSTRASJON: Faten Mahdi al-Hussaini og Sara Al Jabaury er initiativtagerne bak demonstrasjonen som er ventet å samle tusenvis i Oslos gater i morgen.

I kveld var flere av initiativtagerne til demonstrasjonen samlet til en siste finpuss før morgendagens arrangement. Plakater skal lages, appeller skrives og øves inn. Engasjementet er stort, og håpet er at flere tusen skal bli med på demonstrasjonen fra Grønlands torg til Stortinget.

Faten Mahdi al-Hussaini og Sara Al Jabaury er to av dem som tok initiativ til demonstrasjonen. Kvelden før markeringen er de spente og stolte over det de har fått til.

– Det kommer til å være en del nerver ute og gå i morgen. Men jeg tror det blir en bra demonstrasjon. En suksess faktisk, og jeg tror det blir en vekker for andre byer i Europa også, sier al-Hussaini.

Tar avstand

Forberedelser før demonstrasjon mot IS og profetens Ummah

SISTE FINPUSS: Faten Mahdi al-Hussaini, Sara Al Jabaury, generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge og Yousuf Gilani klargjør morgendagens demonstrasjon.

Foto: Ida Anna Haugen / NRK

Både hun og venninnen følte noe måtte gjøres etter å ha hørt Profetens Ummah-leder Ubaydullah Hussain forsvare IS' handlinger i Irak. I et intervju med VGTV forsvarte Hussain IS' fremgangsmåte i Irak og Syria.

– Det som skjer i Irak og det IS gjør er brutalt. Vi unge må stå opp mot det og bli hørt. Det som foregår er ikke greit og vi må stanse det. Hvis ikke vi unge gjør det, hvem skal da gjøre det, spør Al Jabaury.

– IS skal ikke få lov til å representere muslimer i verden og muslimer i Norge. Det er viktig å ta avstand fra slike mennesker og ideologier og si at vi ikke deler de samme prinsippene og verdiene, sier al-Hussaini.

Mange støttespillere

Det er mange som har sluttet opp om demonstrasjonen på tvers av nasjonalitet og trosretning. Islamsk Råd Norge, politikere fra alle partier er med, biskopen i Oslo, imamer og Mellomkirkelig råd og det jødiske miljøet i Oslo vil delta i toget.

– Det er veldig viktig at vi står sammen på tvers av alle religioner, hudfarger og politiske partier. Vi står opp sammen for våre felles verdier. Det å stå sammen mot ekstremisme er et sterkt signal å sende, så i morgen står alle andre på den ene siden, og ekstremistene på den andre siden, sier Venstre-politiker Abid Raja.

Abid Raja sier det er viktig å stå opp mot ekstremisme og roser initiativtakerne til mandagens demonstrasjon.

STØTTER: Abid Raja var også med på de siste forberedelsene til demonstrasjonen.

Han hadde tatt turen til Islamsk Råd Norges lokaler søndag kveld for å bidra med de siste forberedelsene. Talsperson Yousuf Gilani sier noe av det viktigste er å vise at man står sammen mot ekstremisme uavhengig av hva man tror på.

– Dette er en demonstrasjon hvor alle kommer til å delta, uansett tro, religion og kulturell bakgrunn. Dette er en demonstrasjon for menneskeheten. Det er våre felles verdier vi skal verne om, og den tror jeg appellerer til alle uansett religion, sier Gilani.

Partilederne deltar

Søndag ble det klart at lederne for alle de politiske partiene på Stortinget kommer til å delta på arrangementet.

– Jeg vil selvsagt delta på den markeringen. Det er en viktig anledning til å vise at det mange i Norge som står sammen mot de uhyrlighetene vi nå er vitne til i Irak og Syria, sier finansminister og leder for Fremskrittspartiet, Siv Jensen, til NRK.

– Er dette et slags vendepunkt?

– Det er litt tidlig å si, men det dette viser er at veldig mange føler avsky mot det vi ser, mot en utvikling der unge mennesker blir radikalisert og får et forferdelig forvrengt bilde av hvordan et sivilisert samfunn bør være, sier Jensen.

Alle partilederne på Stortinget har sagt de kommer til å delta på mandagens demonstrasjon mot Profetens Ummah og IS.

Før helgen ble det klart at statsminister Erna Solberg kommer til å holde appell under markeringen.

– Jeg vil holde en appell fordi jeg støtter initiativet til markeringen. Mange mennesker og organisasjoner reagerer nå, og sier at Profeten Ummahs holdninger ikke har noe med den vanlige muslimer å gjøre, sa Solberg.

Politiet er forberedt

Potensielt kan det komme flere tusen på demonstrasjonen mandag. Politiet i Oslo sier de har en god dialog med arrangørene.

– Vi kommer til å gjøre det vi vanligvis gjør ved denne typen arrangementer. Vi skal sørge for at det trafikale går greit og vi kommer til å være synlige under markeringen. Hvor mange vi blir avhenger av hvor mange som møter opp, og det er det vanskelig å vite, for sosiale medier gir ikke alltid et riktig bilde av det, sier Johan Fredriksen, stabssjef i Oslo politidistrikt.

Han forteller at det så langt ikke er varslet noen motdemonstrasjoner, og at de ikke har mottatt trusler mot arrangementet.

– Så langt har ikke det skjedd. Vi ønsker at de som deltar på demonstrasjonen skal føle seg trygge og at det blir gjennomført på en verdig måte. Vi har inntrykk av at dette er noe mangle slutter opp om, sier Fredriksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger