Hopp til innhold

Norsk islamist hyller halshogging

Daglig leder Linda Alzaghari i tenketanken Minotenk reagerer med avsky på meldingen den norske islamisten Mohyeldeen Mohammad la ut på Facebook.

Missing American-Syria

GROTESK: Mohyeldeen Mohammad la ut denne meldingen på Facebook sent tirsdag kveld etter at den angivelige halshoggingen av journalisten James Foley ble kjent.

Foto: Faksimile: Fcaebook/Reuters

Linda Alzaghari

REAGERER MED AVSKY: Linda Alzaghari er konvertitt og daglig leder i den minoritetspolitisk tenketanken Minotenk.

Foto: NRK

Det vakte sterke reaksjoner da talsmannen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, i et VG-intervju sist helg ga sin uforbeholdne støtte til Den islamske staten (IS) og dets brutale fremferd i Irak og Syria.

Hussain støttet blant annet halshogging, og hevdet at IS ikke dreper sivile.

Mohyeldeen Mohammad

EKSTREM: Mohyeldeen Mohammed er kjent som en av de mest ytterliggående islamistene i Norge.

Foto: NRK
Mohyeldeen Mohammad la ut denne provoserende meldingen på Facebook sent tirsdag kveld.

PROVOSERER: Mohyeldeen Mohammad la ut denne provoserende meldingen på Facebook sent tirsdag kveld.

Foto: Faksimile: Facebook
Ubaydullah Hussain (t.v.) og Mohyeldeen Mohammad

SIDE OM SIDE: Den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad (t.h.) viste sin støtte til Ubaydullah Hussain under rettssaken i tingretten der Hussain ble dømt for trusler og hatefulle ytringer.

Den ytterliggående islamisten Mohyeldeen Mohammad er en nær støttespiller til Hussain, og har tidligere advart mot et 11. september på norsk jord.

I en melding på en lukket Facebook-gruppe med rundt 3.000 medlemmer sent tirsdag kveld viser Mohyeldeen Mohammad, eller Abo Al-Hasan som han nå kaller seg, at han ikke vil stå noe tilbake for sin islamist-kamerat.

«En amerikansk terrorist fanget av mujahideeen i Iraq. Se hva de gjør med ham. Se og NYT!» skriver han med en lenke til en YouTube-video som skal vise halshoggingen av den amerikanske journalisten James Foley.

NRK har i dag ikke kommet i kontakt med Mohammad.

– Må ikke stå uimotsagt

Youtube skal ha slettet alle videoene av det IS hevder er henrettelsen av Foley, og Facebook-meldingen fra Mohammad er også fjernet.

Linda Alzaghari er konvertitt og daglig leder i den minoritetspolitisk tenketanken Minotenk.

Hun reagerer med avsky når hun ser uttalelsene fra Mohyeldeen Mohammad.

– Det er absolutt ikke noe å nyte i den videoen. Det er bilder av en fanget journalist som først avgir en erklæring hvor han legger all skylda for det som nå skjer på USA og Obama.

– Deretter blir hodet skåret. Etter det blir vi vist en annen amerikansk fange, hvor det trues med å gjøre det samme, hvis man fortsetter å bombe IS, sier Alzaghari.

– Hva tenker du om det som står her?

– Det er veldig sadistisk å nyte at andre blir skåret hodet av. Men det er klart at dette er en av deres mest effektive propagandametoder, fordi det vekker mye oppsikt, og det sprer mye frykt, og det setter i gang politiske følelser i USA, slik det er ment å gjøre, sier Alzaghari.

– Kan ikke stoppes

Hun påpeker at dette er en fange USA har jobbet hardt for å lokalisere og få ut.

– Her spiller de på noe som de vet vil vekke sterke følelser. Særlig det journalister blir drept, er noe verdensopinionen reagerer sterkt på, sier Alzaghari.

Hun mener det er bra at innlegget er blitt fjernet.

– Heldigvis er det blitt fjernet. Det er viktig at sånne ting ikke blir stående uimotsagt. I tillegg er det et poeng at han klarer å gjøre at folk blir redde her for ham, når han viser at han mener noe så grotesk er beundringsverdig, sier hun.

– Hvordan kan man stoppe denne typen ytringer?

– Det kan man faktisk ikke stoppe, fordi vi er et fritt demokrati, og ytringsfrihet er en av våre mest sentrale verdier. Derfor må vi kontre det. Vi må ikke la de få holde på i fred, og vi må ikke gjøre det lett for dem å spre sitt budskap, sier Alzaghari, og legger vekt på medias rolle.

Alzaghari har blant annet vært kritisk til VGs intervju med Ubaydullah Hussain.

– Man må komme med motargumenter, man må vise at man kan kjempe mot urett med demokratiske og fredelige midler.

Mobiliserer ungdom

Petter Nesser

– VIDEOER MOBILISERER: Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier ekstreme videoer fra Den islamske staten (IS) har en mobiliserende effekt på veldig mange av rekruttene.

Foto: NRK

Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier IS-videoen blir lagt ut for å spre frykt, for å avskrekke fienden og for å heve profilen til gruppa – at den skal fremstå sterk.

– Denne gruppen henvender seg til unge mennesker. Det er et ledd i å påvirke dem, og få dem inn i ekstreme grupper, sier Nesser,

– Kan det ikke ha motsatt effekt?

– Det kan ha motsatt effekt på mange, men studier viser at dette har en mobiliserende effekt på veldig mange av rekruttene, svarer Nesser.

Han forklarer at rekrutter og ledere sitter sammen og ser på slike videoer for å egge til kamp.

Global terrorisme

Forsker Anders Romarheim

TROR IKKE PÅ BAKKEINVASJON: Forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier tror ikke videoen med drapet på en amerikansk journalist er nok til at Barack Obama iverksetter en bakkeinvasjon mot IS.

Foto: NRK

Forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier mener videoen gir Obama ryggdekning for å gå hardere til verks mot IS, men tror ikke det utløser noen bakkeinvasjon i Irak.

– Jeg tror det skal mer til for å utløse en bakkeinvasjon. Minnet om Irak og Afghanistan er langt fremme i den amerikanske psyken, påpeker Romarheim.

Onsdag ble det kjent at britisk antiterrorpoliti har startet etterforskning av det angivelige drapet på den amerikanske journalisten.

– Her har vi terrorister i Midtøsten, i Syria-/Irak-området, som henvender seg direkte til den amerikanske presidenten på London-dialekt. Og noe mer global terrorisme en det tror jeg er vanskelig å få, påpeker Romarheim.

Tajik: – Støtende og grotesk

Hadia Tajik

VERNER OM YTRINGSFRIHETEN: Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), sier at «ytringsfriheten er så verdifull at noen ekstreme islamister ikke skal få lov til å komme her og ødelegge den».

Foto: NRK

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), kommenterer Facebook-meldingen som forherliger halshoggingen slik:

– Dette synes jeg er støtende og grotesk. Det finnes ingen unnskyldning for å gi uttrykk for denne type sympati.

Tajik påpeker at det som ikke er lov å komme med er oppfordring til eller trusler om terror.

– Det er et ganske stort rom for ekstreme meninger i Norge. Slik skal det være i et demokratisk samfunn – et klart skille mellom handlinger som er straffbare og holdninger vi må bekjempe med ord og fakta.

– Hvorfor kan man ikke bare bure dem inne?

– Fordi ytringsfriheten er så verdifull at noen ekstreme islamister ikke skal få lov til å komme her og ødelegge den, svarer Tajik.

Hun mener det er behov for en bevissthet og mobilisering av den typen norske muslimer står for når de mandag demonstrerer mot IS foran Stortinget.

Gjengangere i rettssystemet

Mohyeldeen Mohammad har tidligere vist sin støtte til Hussain, blant annet under rettssaken der Hussain ble dømt for trusler og hatefulle ytringer. Statsadvokaten har anket dommen som var på 120 dagers fengsel fordi han mente straffen var for mild. Ankesaken kommer opp i Borgarting lagmannsrett i november.

Hussain er også tiltalt for oppfordring til terror i en annen sak. I tiltalen, som NRK har fått tilgang til, kommer det frem at Ubaydullah Hussain er tiltalt for offentlig å ha oppfordret til å iverksette drap, med hensikt om å skape alvorlig frykt i en befolkning.

Mohyeldeen Mohammad ble i 2013 dømt for brudd på våpenloven, men er ikke dømt for andre straffbare forhold i Norge.

AKTUELT NÅ