Hopp til innhold

Kirken vil ha stans i oljeleting

Regjeringen må stanse utdeling av nye konsesjoner til oljeleting i fem år, mener et samlet kirke-Norge.

Tor Berger Jørgensen
Foto: Reidar Westberg / NRK

CO₂ i atmosfæren
418.9 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

I lang tid har norske miljøorganisasjoner kjempet for en reduksjon i norsk oljeproduksjon. Nå får de støtte i klimadebatten fra en samlet norsk kirke.

Vil ha full stans i fem år

- Vi har vedtatt et engasjement i ti år fremover, der vi vil arbeide for skaperverket og bærekraft. Noe av dette vil også rette seg mot de som har beslutningsmyndighet, i å vise varsomhet og å vise at Norge kan gå foran i klimakampen, sier biskop Tor Berger Jørgensen i Sør-Hålogaland.

Den mest sentrale oppfordringen fra kirken er at norske myndigheter skal stanse utdelingen av konsesjoner til oljeleting i fem år.

Olje- og energiministeren kan ikke love at det vil skje, men ønsker kirken velkommen i debatten.

- Jeg har tidligere etterlyst engasjement fra kirken rundt spørsmål som går på skaperverket og bærekraft. Jeg synes engasjementet er bra, og det trenger vi fremover, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

- Kirken bommer

Høyre ønsker også kirkens engasjement velkommen, men mener det er feil å satse på stans i oljeletingen.

- Jeg synes det er strålende at kirken bruker tid på klimasaken - det er tross alt vår tids viktigste spørsmål. Samtidig mener jeg at kirken bommer. Hvis norsk olje- og gassproduksjon går ned, øker kullproduksjonen i Europa, og det vil være til miljøets verste, sier Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann Peter Gitmark.

I morgen får miljøpolikerene mulighet til å diskutere sin mening med representanter for kirken, når sistnevnte tropper opp på Stortinget for å presentere sitt syn på norsk klimapolitikk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger