Hopp til innhold

– Kinesiske turister blir frarådet å reise til Norge

Myndighetene i Kina skal ha gitt beskjed om at Norge ikke skal promoteres som turistmål og at reiser hit skal stanses.

Kinesiske turister i Vigelandsparken

Kinesiske turister i Vigelandsparken i fjor.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

I fjor reiste nesten 30.000 kinesere til Norge som turister, en økning på 10.000 fra året før, ifølge tall fra Utenriksdepartementet.

I år derimot kan det bli en nedgang i antall kinesiske turister som besøker Norge. Et nytt og oppsiktsvekkende reiseråd har blitt utstedt i Kina – kinesiske turister blir frarådet å reise til Norge, ifølge reiselivsbransjen i den kinesiske provinsen Jiangsu.

Per Arne Tuftin

Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi har fått tilbakemelding fra kinesiske turoperatører om at de har fått beskjed av provinsmyndighetene i flere av provinsene i Kina at de ikke skal selge eller markedsføre Norge som reisemål, sier Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge til NRK.

Den kinesiske ambassaden i Norge vil ikke la seg intervjue av NRK og sier de ikke kjenner til de nye reiserådene.

– Beklagelig med færre kinesiske turister

Utenriksdepartementet har også mottatt rapporter som tilsier at kinesiske myndigheter gjør det forbudt å selge reiser til Norge. Men UD har ikke fått bekreftet innholdet i reiserådene av kinesiske myndigheter, og kan foreløpig ikke si hva de vil gjøre med saken.

– Vi har mottatt rapporter om at kinesiske myndigheter skal ha rådet turoperatører om å ikke sende kinesiske turister til Norge, men dette er rapporter som vi ikke har fått bekreftet, sier Svein-Atle Michelsen, kommunikasjonsrådgiver i UD.

– Vi synes det er beklagelig dersom det kommer færre kinesiske turister til Norge, og vi jobber med å gjenopprette en god dialog med Kina, sier Michelsen.

– Dramatiske nyheter

Hilde Solheim.

Hilde Solheim, direktør for reise i hovedorganisasjonen Virke

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

For reiselivsbransjen blir det nye reiserådet definert som en krise rett før høysesongen her til lands.

– Det er dramatiske nyheter, ikke minst fordi kinesere er én av de gruppene som viser en vekst i norsk reiseliv, og som ville være kjærkomne gjester når mange av Euro-landene viser mindre reiselyst, sier Hilde Solheim, reiselivsdirektør i Virke.

De nye reiserådene er den siste i en rekke hendelser som viser det kjølige forholdet mellom Kina og Norge.

Kina ga Norge en kald skulder etter at Nobelkomiteen i oktober 2010 bestemte at den kinesiske dissidenten Liu Xiabo skulle få fredsprisen. Mandag denne uken skulle tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik lede et møte i Kirkens Verdensråd. Men Bondevik fikk ikke visum til å besøke stormakten i øst.

– Reiselivsbransjen må jo bare håpe at norske myndigheter klarer å reparere forholdet til Kina. Det er en vanskelig og uholdbar situasjon at Kina er negativt innstilt til Norge, sier Solheim.

Klikk for å se video:

Myndighetene i Kina skal ha gitt beskjed om at Norge ikke skal promoteres som turistmål og at reiser hit skal stanses.

NETT-TV: Kinesiske turister blir frarådet å reise til Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

Statsminister Støre: – ​​​​​​​Igjen er Norge rammet av et brutalt angrep mot uskyldige

Zaniar Matapour (42) er siktet for drap og terror