NRK Meny
Normal

Kabulsaken til kontrollkomiteen

Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har gått bort fra sitt krav om en ekstern granskning omkring de tragiske hendelsene i Kabul 14. januar.

Jonas Gahr Støre orienterte
Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Dagbladjournalist Carsten Thomassen ble skutt og drept og UD-diplomat Bjørn Svenungsen ble såret i angrepet på Serena hotell.

LES OGSÅ: Ambulansen hadde kun plass til en

Etter dagens redegjørelser fra utenriksministeren, forsvarsministeren og justisministeren er det klart at saken nå vil bli behandlet av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Mest sannsynlig Hagen som leder

Når komiteen formelt åpner sak, som det heter, må det velges en saksordfører. I denne saken vil det være naturlig at en representant for opposisjonspartiene får oppgaven med å lede komiteens arbeid.

Da må det bli enten Carl I. Hagen, FrP, Per Kristian Foss, H, eller Ola T. Lånke, KrF. Sakens karakter gjør det mest sannsynlig at det blir Carl I. Hagen, som representant for det største av opposisjonspartiene.

Kan trekke inn eksterne

Hagen sier at de rapportene som er lagt fram i dag, sammen med redegjørelsene fra de tre statsrådene vil måtte danne grunnlaget for komiteens arbeid. Det er ikke noe i veien for at komiteen kan arrangere høringer og i den forbindelse også trekke inn eksterne krefter, selv om opposisjonspartiene ikke opprettholder sitt krav om ekstern granskning.

Hagen peker blant annet på viktigheten av å få mer klarhet i hvorfor det tok så lang tid før Carsten Thomassen kom til behandling på sykehus i Kabul. Det vil også være viktig for komiteen å se hva norske myndigheter kan lære av de rutiner som ble fulgt før, under og etter tragedien i Kabul.

Viktig

Andre sier til NRK at det også vil være viktig å se nærmere på hvorfor opplysningene som kom på forhånd om at et angrep kunne ventes mot Hotel Serena ikke ble fulgt opp. I dag ble det hevdet at slike opplysninger ofte kommer uten at det er noen realitet i dem.

Spørsmålet blir da hvor langt man har lov å gå uten å ta slike advarsler, eller opplysninger, på alvor og ta forholdsregler ut fra den informasjon som kommer fram.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger