Hopp til innhold

Jussprofessorer mener Kolberg må trekke seg

Martin Kolberg er så nær venn av Telenor-sjef Sigve Brekke at han bør trekke seg som saksordfører for Stortingets gransking av Vimpelcom-saken, mener to jussprofessorer.

Martin Kolberg leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– TREKK DEG: Martin Kolberg bør trekke seg som saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av Telenor- og Vimpelcom-saken, mener jussprofessorene Morten Kinander og Geir Woxholth.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI og Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo skriver i Dagens Næringsliv at Kolberg har plikt til å trekke seg fra behandlingen av saken.

Årsaken er at lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen har bak seg et mangeårig vennskap med Telenors nye konsernsjef Sigve Brekke.

«Det er ingen tvil om at det gjelder et helt grunnleggende juridisk prinsipp om forsvarlighet i saksbehandlingen, og at dette også omfatter Stortinget. Mer spesifikt er det neppe tvilsomt at forsvarlighetskravet også omfatter sentrale aktørers, herunder komitéledere og -medlemmers, habilitet», skriver jussprofessorene blant annet.

Betrakter Brekke som bekjent

Kolberg mener selv han ikke er inhabil.

– Dette spørsmålet ble behandlet i komiteen på sist møte hvor jeg redegjorde for de forhold som blir tatt opp i innlegget. Det er riktig at jeg har kjent Sigve Brekke i mange år, sier Kolberg og fortsetter:

– Men som jeg karakteriserte i komiteen, og det er en riktig karakterisering, at jeg nå betrakter ham som en bekjent. Dette henger sammen med at han har vært i Asia i mange år og at vi har hatt lite kontakt.

Sist kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt høring i saken, var Brekke ikke involvert. I neste høring blir han derimot innkalt.

Prinsipielt spørsmål

– Eksemplene fra disse to professorene betrakter jeg som irrelevante. Men vi skal selvsagt være veldig aktpågivende når det gjelder habilitetsspørsmålet. Om nødvendig får vi drøfte dette på nytt i komiteens neste møte, sier Kolberg.

Han mener dette reiser et viktig prinsipielt spørsmål.

– Det kan også bety at jeg bør trekke meg og at jeg ikke bør ha noe befatning med saken verken som stortingsrepresentant eller komitéleder. Men jeg understreker kravet til aktpågivenhet og hvis jeg skal trekke meg som saksordfører, så må dette drøftes prinsipielt, sier Kolberg.

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor

VAR KJENT: Sigve Brekke sier informasjonen om Vimpelcom var kjent i Telenor-systemet da Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser møtte i stortingshøring i januar.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Vimpelcom venter milliardregning

Vimpelcom setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med etterforskningen av selskapet.

Vimpelcom sier pengene er satt av for å dekke mulige utgifter i saken om selskapets investeringer i Usbekistan og deres tidligere forretninger med selskapet Takilant.

Telenor, som eier deler av Vimpelcom, ser på selskapets varsel om avsetning som en alvorlig utvikling.

– Vi har vært bekymret i lengre tid når det gjelder etterforskningen av Vimpelcom. Den bekymringen er jo nå adskillig mer alvorlig etter at vi ser at selskapet har valgt å komme med en avsetning. Vi går ut fra at etterforskningen nå går mot en konklusjon, og at den er helt inne i en avsluttende fase, sa Brekke til NRK.

Innrømmet å ha holdt tilbake informasjon

Fredag måtte Telenors styreleder Svein Aaser gå av med umiddelbar virkning etter at næringsminister Monica Mæland ikke hadde tillit til ham lenger.

Bakgrunnen var et fire sider langt brev fra Telenor med ny informasjon om korrupsjonsmistankene mot det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom.

Nå har tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, som selv satt i Vimpelcom-styret fra 2010 og frem til desember i fjor, beklaget og innrømmet i et intervju med Dagens Næringsliv at informasjonen ble holdt tilbake under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Jon Fredrik Baksaas under møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen

HØRING: Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (60) sier han burde fortalt mer i Stortingets høring om Vimpelcom-saken. Her under møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger