NRK Meny
Normal

Forlegger: – Sandberg snakker rett fra levra

Ikke alle som har bedt om lov til å lese hva Per Sandberg skriver om dem i biografien sin har fått innsyn, opplyser forlaget. – Noen har ikke rett til å vite før det står i boken.

Frps Per Sandberg

SPENNING: Samtidig som Per Sandberg har drevet valgkamp og forhandlet om regjeringsdeltakelse, har han skrevet på sin biografi. Flere har bedt om innsyn i hva han har skrevet om dem.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forside Sandbergs biografi

SKRIVEHJELP: Arbeidet med boken startet for litt over et år siden, og Per Sandberg har hatt hjelp av to medforfattere.

Foto: Juritzen forlag

Siste ord i Per Sandbergs biografi ble skrevet rett før den gikk i trykken. Om litt over to uker kommer boken om hans oppvekst og politiske liv.

Flere Frp-ere er svært nysgjerrig på hva partikollegaen har skrevet om dem. Ifølge forlegger Arve Juritzen har en «håndfull personer» tatt kontakt.

– Noen ønsker innsyn i det som er skrevet om dem, og andre lurer på om de er omtalt. Vi har gitt noen innsyn og andre har ikke fått det, sier han.

Sandberg har vært en markant skikkelse i norsk politikk siden midten av 1990-tallet. Nordtrønderen spilte en sentral rolle under regjeringsforhandlingene, men takket nei til å sitte i regjering selv.

Mandag ble det kjent at han også ønsker å trekke seg som nestleder i Frp.

– Dere må bare respektere at jeg har tatt et standpunkt. Nå er det nok, både i forhold til å være nestleder, og å ha den type offensiv rolle som jeg har hatt i 16 år, er alt han vil si om saken til NRK.no i dag.

– Ingen har forsøkt å stanse biografien

Det er uvisst om boken sier mer om hvorfor Sandberg nå velger en mer tilbaketrukket, politisk rolle.

– Det er en bok som tar oss på innsiden av det politiske liv, på innsiden av media, og som ikke minst forteller hvor tøft det er å være politiker i dag. Jeg synes det sier ganske mye når en så tykkhudet person som Per Sandberg sier at dette blir for tøft, sier forlegger Juritzen.

Arve Juritzen

TIDSPRESS: Arve Juritzen sier at Per Sandbergs bok ble skrevet helt opp til trykking, og at enkelte derfor fikk kort tid til å gi sitt tilsvar.

Foto: Jon Eeg NTB / Scanpix

VG skriver i dag at flere Frp-topper frykter utgivelsen av boken. Ifølge avisa er enkelte avsløringer om enkeltpersoner «så heftige at personer langt opp i partiets sentrale organer frykter juridiske følger dersom den blir trykket i sin opprinnelige form».

Boken, som har tittelen «Mot min vilje – Oppklaring av et politisk liv», er allerede i trykken. Men Arve Juritzen sier til NRK.no at han ikke tror boken får juridiske følger.

– Vi har gjort en veldig grundig jobb, med grundige vurderinger av det som står der. Men det er fritt fram for alle om de føler seg feilaktig omtalt å gi en reaksjon på det, sier han.

Ifølge Juritzen har ingen forsøkt å stanse boken.

– Sandberg vil ikke skade partiet

Det er ennå ikke helt klart når boken er på plass i butikkene, men ifølge Juritzen blir det rundt 15. november.

Det er ikke tilfeldig at boken kommer nå.

– Vi har måttet planlegge dette nøye siden boken kommer så tett opp til hendelsene den beskriver, sier Juritzen.

– Hva slags vurderinger ligger bak dato for utgivelsen?

– Han har vært veldig opptatt av å ha et ryddig forhold til partiet sitt. Han vil ikke skade Frp på noen måte, og han har vært opptatt av at nå skal forhandlingene avsluttes, nå skal regjeringen og statsrådene komme på plass, og så er det hans tid til å fortelle sin historie.

Juritzen er klar på at biografien er en subjektiv beskrivelse av virkeligheten, og sier tradisjonell tilsvarsrett derfor ikke gjelder. Han sier han likevel bruker «journalistiske standarder», og at Vær Varsom-plakaten er et godt verktøy for ham når han redigerer biografier.

– Det er helt naturlig og udramatisk at man spør noen mennesker: «Var det sånn det var? Var det sånn du oppfattet det?» Andre mennesker som Per Sandberg har en mening om, har ikke noen rett til å vite det før det står i boken.

– Er det mange som har grunn til å grue seg til denne boken?

– Per Sandberg er en tydelig politiker. Han snakker rett fra levra, og han er klar og konkret. Men om det gir noen grunn til å grue seg, det spørsmålet må de nesten svare på selv.

En av dem som har jobbet tettest på Sandberg, hans egen partileder Siv Jensen, sa til NRK mandag at hun ikke ønsker å lese boka .

– Nei, det har jeg rett og slett ikke tenkt til å gjøre. Dette er hans bok, det får han stå for, sa hun.

Siv Jensen er glad Per Sandberg vil fortsette å jobbe i partiet selv om han trekker seg som nestleder.

VIDEO: – En krevende prosess for ham, sier Siv Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger