Johan Golden vil kaste Alliansen-Lysglimt

Johan Golden og flere andre komikere er oppført på Alliansens valglister i Oslo mot sin vilje. Under et stunt fredag varslet de ufrivillige listefyllerne fullt opprør i partiet de ikke er medlem av.

Pressekonferanse den nye Alliansen

f.v. Espen Thoresen, Johan Golden, Sturle Vik Pedersen og Markus Gaupås Johansen.

Foto: Joakim Reigstad

I vår ble komikerne Johan Golden, Espen Thoresen og Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen fra NRK Satiriks redaksjon, mot sin vilje oppført på Alliansens lister ved kommunevalget i Oslo.

Fredag avholdt komikerne en pressekonferanse på en knøttliten bar i Oslo, der den helt nye satire-fraksjonen i partiet kom med et oppgjør som får maktkampen i Storbrittania til å blekne.

Der kom de blant annet med skarp kritikk mot partileder Hans Lysglimt Johansen.

– Det vi kan gi Lysglimt er at han sett oss som politiske talenter i og med at han har satt oss opp på lista uten å bli spurt. Det er et litt vanskelig kompliment, men vi er nå i ferd med å overta partiet, og han er etter dette møtet i dag regnet som partiløs, sier Thoresen.

Innvandringsfiendtlig

Det innvandringsfiendtlige partiet Alliansen har tidligere møtt skarp kritikk. Tidligere i år ble det bestemt at Alliansen ikke får delta under Arendalsuka .

Partilederen i Alliansen har tidligere gjort seg bemerket med uttalelser som at «Høyre er kuppet og kontrollert av jødiske interesser». Han har også rost nazigruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) og kalt holocaust «et propagandagrep».

Komikerne legger ikke skjul på at det ikke er en ideell situasjon å stå på Alliansen sin liste ved valget.

– Det som er alvorlig er at vi bor i et land hvor man i 2019 må være proaktiv for å ikke befinne seg på listene til et naziparti,sier Thoresen.

– Og det er vi klare på, at dette er et naziparti. Demokratiet er altså slik at et naziparti kan føre opp hvem som helst på listene sine, følger Gaupås Johansen opp.

På spørsmål om de ønsker å gi Lysglimt og Alliansen mer oppmerksomhet er komikerne tydelige.

– Denne mannen ble funnet opp av dere, pressekorpset, som insisterte på å ha en mann som kunne snakke positivt om Donald Trump i sin tid. Ingen hadde hørt om han før det. Så den sender jeg bare rett tilbake til pressen. Han ble laget av dere, og nå sitter vi plutselig på valglisten hans, svarer Golden.

Det motsatte av Lysglimt

Ingen av komikerne er medlemmer i Alliansen.

– Problemet er jo at det ikke er mulig. Lysglimt har rigget dette partiet på en udemokratisk måte, sier Golden.

– Det vi kommer til å arbeide for er å få Lysglimt til å ta til vettet, følger Vik Pedersen opp, og henviser til Hans Lysglimt Johansen som «Løgnglimt».

Komikerne sier blant annet at det nye Alliansen anerkjenner holocaust, vil ha Norge inn i EU og sørge for et tettere samarbeid med Europa.

– Lysglimt kan egentlig tenke seg om og finne ut hva han mener, og så er våre meninger det stikk motsatte, forteller Johan Golden.

De fire kaller seg den nye Alliansen, eller Folkeaksjonen mot Lysglimt.

– Han setter seg selv foran partiet. Det er svært alarmerende. Bare det at han ikke er her i dag viser at han er en feiging, sier Gaupås Johansen.

Lederstriden er nå, sier komikerne, som lover både drittpakker i media og anonyme varslere som virkemidler.

– For å oppsummere: Nok er nok. Lysglimt må gå.

Inviterer til hyttetur

Til NTB uttaler nåværende leder av Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, at partiet er glade og stolte over å ha med Golden, Johansen og Pedersen på sin liste.

– Disse karene representerer Alliansens slagord «Nasjonalisme med et smil» på en så fin måte, sier partilederen.

Hans Lysglimt Johansen

Hans Lysglimt Johansen, leder i Alliansen

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Tross dette utspillet, som jeg opplever mer som et forbigående uttrykk for lettere frustrasjon i sommervarmen, ja, tross det har jeg fremdeles full tillit til Golden, Vik Pedersen og Gaupås Johansen. Jeg har invitert dem på Alliansens årlige hyttetur på Hvaler i sommer og regner med at denne frustrasjonen blåser over der over noen øl og reker, fortsetter han.

Lysglimt Johansen fulgte med på fredagens pressekonferanse, og sier til NRK at han syntes det var "stor stas".

– Jeg synes dette er spennende at de bruker Alliansen slik det er ment å brukes, altså som en plattform for å si det man ikke kan si andre steder. De er egentlig forbilledlige på den måten, sier Lysglimt Johansen.

Han forteller at å sette opp komikerne på Alliansens liste var en måte å slå tilbake på.

– Disse karene er noen som alle kjenner. De lever av å gjøre narr av hele Norge. Da tenker jeg som så at det er et slag tilbake til dem for å få dem til å stoppe opp og lytte.

Så dette var en måte å slå tilbake på?

– Ja, på en litt ålreit måte. Alle har mulighet til å takke nei til den plassen. Du får brev fra Oslo kommune, og noen har jo også takket nei. Det å bli på den plassen er jo egentlig noe de velger selv. Dette synes jeg er helt innafor, svarer Lysglimt Johansen.

Tar spøken med godt humør

Under pressekonferansen henviste komikerne Golden, Thoresen Gaupås Johansen og Vik Pedersen til Lysglimt Johansen som "Løgnglimt" og uttalte at de nå er med i "Folkeaksjonen mot Løgnglimt". Det tar Lysglimt Johansen med godt humør.

– Til og med jeg ler litt når de gjør det, men det er jo ikke noe positivt med å bli kalt for det. Jeg tror ikke de er så glad i meg, det er greit, man kan ikke være glad i alle, men jeg synes de overspiller dette.

Lysglimt Johansen ønsker komikerne velkommen i Alliansen, og synes det blir spennende å se hva de kommer med.

– De er en del av partiet. Det jeg håper på er at de bruker Alliansen og den plattformen til noe mer enn bare tull og tøys, slik de gjorde i dag. Vi har noen veldig alvorlige problemer i Norge i dag og foran oss.

– Krise i Alliansen

Nytt på nytt opptak 1 høst 2015 NYTT PÅ NYTT

Johan Golden (t.h.) stiller til valg i Alliansen

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

I pressemeldingen skriver komikerne at de vil gjøre sin demokratiske plikt og arbeide hardt for partiet de er valgt til å representere.

– For oss er det helt åpenbart at det er krise i Alliansen. Denne krisen er en lederkrise, skriver trioen.

Ved forrige valg fikk partiet stusslige 3.300 stemmer på landsbasis, noe som tilsvarer 0,1 prosent. Ifølge Golden, Johansen og Pedersen er det ingen meningsmålinger som tyder på at Alliansen skal gjøre det bedre i dette valget.

– Med andre ord: Det beste for Alliansen er at lederen trekker seg. I alle andre partier ville dette vært en selvfølge. Ingen partileder kan leve med så lav oppslutning (bortsett fra i Venstre), heter det videre.

Ikke ukjent

Johan Golden er ikke ukjent med politisk virksomhet. Sammen med Atle Antonsen stiftet han i 2000 Det Politiske Parti (DPP). Partiets viktigste standpunkt var at de ikke sto for noe selv, men mente det samme som folket.

DPP fikk 19.457 stemmer ved stortingsvalget i 2001, noe som utgjorde 0,8 prosent av stemmene på landsbasis. Alliansens 3.300 stemmer ved stortingsvalget i 2017 utgjorde til sammenligning en oppslutning på 0,1 prosent.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger