Jensen: – Må ta grep for å trygge norsk næringsliv

HURDAL (NRK): «Omstilling» er regjeringens nye mantra for å sikre norsk økonomi i fremtiden. Klarer ikke Norge det, kan velferdsnivået og lønningene bli lavere, advarer statsminister Erna Solberg.

Solberg og Jensen

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen møter pressen ved Hurdalsjøen hotell.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I dag startet regjeringens budsjettkonferanse ved Hurdalsjøen hotell, der grunnlaget for neste års statsbudsjett legges. Finansminister Siv Jensen sier det blir viktig å lage et «balansert budsjett for å skape vekst og arbeidsplasser i Norge».

Samtidig advarer Jensen om at regjeringen er nødt til å tenke nytt, i en tid der Norge ikke kan stole på oljeinntekter i samme grad som tidligere.

– Det er viktig, fordi vi står ovenfor omstillinger som gjør at vi må ta andre grep for å trygge norsk næringsliv og norske arbeidsplasser.

Advarer mot lavere lønninger

Med seg inn på konferansen har Jensen nye prognoser om hvordan det står til med Norges økonomi. Jensen mener utgangspunktet er godt.

– Samtidig vet vi at vi får mindre drahjelp fra olje – og gassnæringen enn det vi har vent oss til en del år. For å sørge for at vi får nye næringer til å vokse frem, og flere arbeidsplasser, så må vi omstille, sier Jensen, som vil legge til rette for vekst gjennom å stimulere skatte- og avgiftssiden.

I likhet med Jensen er statsminister Erna Solberg opptatt av at norsk økonomi må gjennom en omstilling. Gjør vi ikke det, kan konsekvensene bli store, advarer Solberg.

– Det er ikke slik at omstilling nå krever kutt i dag. Men i fremtiden, hvis vi ikke får til omstillingen, er det oppskriften på et samfunn der vi vil ha lavere lønninger og et velferdsnivå som er lavere enn det vi er vant til i dag-

– Vi har en ambisjon om at Norge skal ha verdens beste velferdssamfunn. Det vil bli utfordret hvis vi ikke får til omstillingen, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen holdt en lav profil på vei inn til regjeringens budsjettkonferanse. Jensens uttalelser gjorde at finansministeren fikk spørsmål om hun planer om å gjøre Isaksen til budsjettvinner.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Skal ha bedre prosesser

På spørsmål trekker finansminister Siv Jensen frem samferdsel, forskning og utdanning frem områder som skal prioriteres. Satsing på forskning og utdanning vil gjøre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til budsjettvinner, men finansministeren vil ikke være med på på å peke på vinnere og tapere.

– Det viktigste er å lage et godt budsjett, som sikrer omstilling. Alle kan ikke få gjennomslag for alt, vi må gjøre det som er viktigst og riktigst først. Så får vi se om det blir plass til andre ting etter hvert.

Forhandlingene om statsbudsjettet for 2015 førte til stor uro mellom KrF, Venstre og Frp. På spørsmål om hva man skal gjøre for å unngå en lignende situasjon i år, svarer statsminister Erna Solberg at det viktigste er å «lage et budsjett om sikrer jobber og velferd».

– Vi har også snakket om av skal ha bedre prosesser, mener detaljene i det tror jeg ikke jeg skal snakke i media om, sier Solberg.

Siv Jensen svarer slik på om regjeringen vil snakke med støttepartiene underveis i budsjettforhandlingene.

– Vi har hatt gode samtaler, og vi har jevn og tett dialog med KrF og Venstre. Nå skal regjeringen begynne arbeidet med vårt budsjett, men vi er tross alt bare i mars, sier Jensen.

Siv Jensen

Siv Jensen og Erna Solberg på plass ved Hurdalsjøen hotell.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger