Jagland frykter mer vold som følge av ekstreme holdninger

Thorbjørn Jagland frykter mer vold på grunn av ekstreme holdninger i Norge. Han roper nå et varsko, og mener Norge ikke har klart å bekjempe ekstremisme i etterkant av terroren 22.juli for to år siden.

Thorbjørn Jagland frykter mer vold på grunn av ekstreme holdninger i Norge. Han roper nå et varsko, og mener Norge ikke har klart å bekjempe ekstremisme i etterkant av terroren 22.juli for to år siden.

SE VIDEO: Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland frykter mer vold som følge av ekstreme holdninger.

Sommeren tilbringer Torbjørn Jagland i Risør, men i hverdagen ser han Norge fra Europa. Han ser et hjemland som har mange med ekstreme holdninger.

– Det som for meg er et kraftig varsko er at vi har dette i fullt monn også i Norge, til tross for at vi har ikke arbeidsledighet, vi har ikke økonomiske problemer og sosial uro som det er i mange andre land, sier generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland til NRK.

Det er særlig den norske debatten om romfolket som har skremt Jagland. Han frykter også at ekstreme holdninger og ytringer er i ferd med å få en plass i samfunnsdebatten.

– Mange sier la dem slippe til, la dem bli en del av det normale ordskiftet. Jeg er i tvil om det er den rette tingen å gjøre. Vi må passe på at ikke de blir en normal del av den politiske debatten i Norge som så og si da regnes med. De har holdninger som er kriminelle, sier Jagland.

– Grunn til økende frykt

Norge har ikke blitt et land med mindre ekstremister etter 22. juli. I likhet med Geir Lippestad er han redd for hva som kan skje.

– For det første er det en fare for at det er en smittevirkning. At det finnes andre mennesker der ute som så hva som var mulig og kan tenke seg å finne på lignende ting. Og vi ser at de ekstreme gruppene spiller opp mot hverandre. Det er grunn til en økende frykt vil jeg si, sier Jagland.

– Hva er du redd for?

– Mer vold, mer av den type ting som vi så her i Norge, og som vi har sett i andre europeiske land, sier Jagland.

Muslimer inviterer til dialogmøte

Stopp islamiseringen av Norge holdt en markering på Furuset i Oslo lørdag formiddag og møtte stor motstand. De ble møtt med motdemonstrasjon fra antirasister.

Men på den andre kanten av byen var fire personer fra Sian, Stopp islamiseringen av Norge, og Ronny Alte, tidligere leder av Norwegian Defence League (NDL), på besøk ved Minhaj-ul-Quran moskéen i Oslo.

– Vi ser at det er alt for stor avstand mellom oss og dem. Kanskje dialogen kan få oss til å sitte nærmere i fremtiden, sier Ahmed Waraich, leder av moskeen.

For første gang inviterte muslimer i Norge organisasjonen Stopp Islamisering av Norge til et dialogmøte .

SE VIDEO: For første gang inviterte muslimer i Norge organisasjonen Stopp Islamisering av Norge til et dialogmøte .

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger