Hopp til innhold

Iverksetter hastetiltak

Regjeringen setter igang strakstiltak for å hindre at norsk-somaliske jenter blir sendt til Somalia for å bli kjønnslemlestet.

Hastemøte om kjønnslemlestelse
Foto: NRK

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem lover nå en informasjonskampanje på Gardermoen og en døgnåpen krisetelefon.

Kjønnslemlestelse høyt prioritert

Dagsrevyens avsløring av at norske jenter blir tatt med til Somalia for å kjønnslemlestes har skapt kraftige reaksjoner.

I dag ble det holdt et hastemøte om kjønnslemlestelse i Justisdepartementet, der det ble jobbet på høygir for å få i gang tiltak som kan hindre at jenter blir kjønnslemlestet.

Politidirektør Ingelinn Killengreen lovte etter møtet at det verken skal stå på penger

- Denne typen saker prioriteres alltid på topp, uavhengig av ressurser, sier Killengreen.

I morgen legger regjeringen frem en liste med hastetiltak. De vil blant annet ha en informasjonskampanje på Oslo lufthavn Gardermoen og en døgnåpen krisetelefon.

- Både pårørende og ungdom som frykter omskjæring, skal kunne ringe til et nummer og få hjelp videre i hjelpeapparatet vårt, lover barne- og familieministeren.

Somaliere inn på teppet

Nå vil regjeringen at norsk-somaliere også skal reagere. I morgen tidlig blir en rekke representanter for det somaliske miøjøet kalt inn på teppet.

- Dette er noen av de verste lidelsene et barn kan utsettes for, og derfor er det viktig at vi ikke pakker dette inn i en forståelse basert på religion, kultur eller andre årsaker. Dette er uakseptable handlinger, sier Bekkemellem.

Regjeringen vil også vurdere endringer i lovverket for å forhindre omskjæring av norske jenter.

Aller først kommer en liste med flere strakstiltak, som blir lagt fram i sin helhet i morgen.

AKTUELT NÅ