Hopp til innhold

Bent Høie: – Innfører ikke reservasjonsmulighet for fastleger

HELSEDEPARTEMENTET (NRK:) Helseminister Bent Høie sier regjeringen dropper forslaget om å innføre en reservasjonsmulighet for fastlegene.

Ingen reservasjonsmulighet

NETT-TV: Helseminister Bent Høie sier på fredagens pressekonferanse at det ikke blir noe reservasjonsmulighet for fastlegene.

– Det blir ikke innført reservasjonsmulighet. Vi skal finne en annen løsning, sier Høie på fredagens hasteinnkalte pressekonferanse.

Dermed skrinlegges forslaget om at fastleger skal kunne reservere seg fra å henvise kvinner til abort.

Høie opplyser at han har fått aksept fra KrF til å gjøre dette.

Bakgrunnen er det store folkelige engasjementet mot at leger skal kunne reservere seg, opplyser helseministeren.

– Vi skal finne en løsning som bedre ivaretar kvinnene enn dagens løsning, og samtidig ivaretar hensynet til legene. Vi regner med å ha en løsning om kort tid, sier Høie.

Utelukker reservasjonsleger

På spørsmål fra NRK sier Høie at en ny løsning ikke på noen måte kan innebære muligheten til å reservere seg.

– Vil det fortsatt kunne være reservasjonsleger i Norge?

– Nei, det kommer ikke til å være mulig for fastleger å reservere seg. Det kommer ikke til å bli innført noen reservasjonsmulighet, verken for abort eller andre spørsmål, svarer Høie.

Så sent som 1. februar sa Høie til Aftenposten at reservasjonsmuligheten ikke var noe diskusjonstema, og at det ville bli innført.

– Min jobb som helseminister er å følge opp det som et flertall på Stortinget mener, og jeg kunne selvfølgelig ikke fortelle omverdenen at jeg har jobbet med et alternativ før jeg faktisk har fått tilbakemelding fra flertallet i Stortinget at det er greit, sier Høie.

– Ikke panikk

Selv om Høie dropper den omstridte reservasjonsordningen, jobber han med det han omtaler som alternativer. Hva disse alternativene er, vil han ikke svare på.

På spørsmål fra NRKs Magnus Takvam om denne snuoperasjonen bærer preg av panikk, svarer Høie:

– Det viktige for meg er å jobbe for en løsning for ivaretar kvinnen på en bedre måte enn i dag. Jeg ville gjerne ha presentert alternativene i dag. Bare alternativene gjenstår, og vi har jobbet med dette over tid. Dette er ikke noe vi gjør i panikk.

– Angrer ikke på KrF-avtale

Under regjeringssonderingene i fjor høst inngikk Høyre og Frp en spesialavtale med KrF om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Venstre skrev ikke under avtalen.

Årets 8. mars-tog ble større enn på flere tiår og samlet 10.000-15.000 personer bare i Oslo. Hovedparolen var motstanden mot det nye lovforslaget.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Krf har møtt motstand

NETT-TV: Bent Høie kommenterer motstanden mot reservasjonsforslaget.

– Jeg angrer ikke på avtalene vi inngikk med KrF. Jeg er glad for at KrF også ser at forslaget møtte stor folkelig motstand, og at dagens forslag ikke fungerer, uttaler Høie.

Høringsfristen for Regjeringens reservasjonsforslag går ut neste onsdag, 30. april, men nå skrinlegges forslaget før høringsfristen er over. Høie kan ikke svare på om det blir en ny høringsrunde.

Overraskende Hareide-utspill

Knut Arild Hareide talerstol

OVERRASKET: I går åpnet KrF-leder Knut Arild Hareide for å droppe forslaget om legereservasjon dersom «samvittighetshensyn ivaretas».

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I går åpnet KrF-leder Knut Arild Hareide for å droppe forslaget om legereservasjon dersom «samvittighetshensyn ivaretas».

Etter det NRK forstår, var det ikke en del av planen, verken for KrF eller Høyre, at nyheten om at Hareide er åpen for andre løsninger skulle slippes i går.

Under et halvt døgn etter artikkelen i Vårt Land ble lagt ut på nett, innkalte Høie til en hastepressekonferanse.

– Når signaliserte KrF at de var åpne for en annen løsning?

– Det kom ikke overraskende for meg at KrF ville finne andre løsninger. Men i går ble også dette kjent for omverdenen. Da var det viktig for meg å kommunisere at også vi jobber med en annen løsning.

– Men var det avklart med deg at KrF skulle gå ut med dette i går?

– Du må nesten spørre Knut Arild Hareide om hvorfor han ga de intervjuene i går, svarer Høie.

KrF: – Ikke retrett

I en pressemelding torsdag kveld opplyste Hareide at hans standpunkt ikke er noen retrett i spørsmålet om reservasjonsretten, og at leger ikke må presses til å handle i strid med sin samvittighet i spørsmål om omhandler liv og død.

– KrF har pekt på reservasjonsmuligheten som en løsning for å sikre dette. Hareide står fast på dette standpunktet, går det frem av pressemeldingen.

– Samtidig er det helt naturlig at KrF og regjeringspartiene setter seg ned i etterkant av høringen for å se på departementets forslag til løsning og høringssvarene. Her vil KrF være konstruktive og løsningsorienterte for å sikre pasientens rettigheter og legens samvittighetsfrihet, presiserte Hareide torsdag.

Provosert

Høyres stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde var av dem som ble provosert over Hareides utspill torsdag.

– Det er litt provoserende når Høyre nå har tatt hele den politiske kostnaden for standpunktet. Da bør kravet droppes uten motkrav, ikke fyre opp til nok usikkerhet og debatt fra KrFs side, kommenterte Lunde.

AKTUELT NÅ