NRK Meny
Normal

Har ikke kontroll over hva pengene blir brukt til

Kronprinsparets humanitære fond følger i liten grad opp hvordan pengene de gir ut blir brukt. I fjor ga fondet 300.000 kroner til to ungdomsprosjekter i Oslo-området - prosjekter ingen har sett noe til.

Kronprinsparets Humanitære Fond 2009

Her overrekker kronprinsesse Mette-Marit midler fra Kronprinsparets humanitære fond til Arild Steine og Mehnaz Palani.

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Ove Bevolden

Ove Bevolden brukte pengene på scenerigg.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Kronprins Haakon

Kronprins Haakon sier pengene gis basert på tillit.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Hver bryllupsdag er for kronprinsparet en ekstra stor begivenhet.

Da deles det ut penger til formål paret mener det er verdt å løfte fram.

I fjor valgte fondet kampen mot diskriminering og for inkludering og ga 150.000 kroner til ungdomsorganisasjonen HYWA i Bærum og 150.000 kroner til organsisajonen Vær Stolt på Holmlia i Oslo.

Lite aktivitet

HYWA er en grasrotorganisasjon som ble opprettet i 2008 for å aktivisere ungdom og holde dem borte fra kriminalitet.

Men rundt Rykkinn-hallen i Bærum er det ingen som det siste året har sett noe til HYWA. Og det til tross for at det også på hjemmesidene annonseres at HYWA møtes her hver søndag klokka 15.

Den manglende aktiviteten står i sterk kontrast til Kronprinsparets egen årsrapport for 2009.

Her heter det at 120 ungommer møtes hver søndag i Rykkinhallen. I tillegg heter det at gruppen har skapt et stort flerkulturelt fellesskap blant ungdommen og har en stor gruppe innenfor aktiviteter som dans, kultur og idrettsaktiviteter.

– Organisasjonen ligger nede

Både Bærums verks idrettsforening og flere ungdomsarbeidere i Bærum kommune forteller at organisasjonen i praksis har ligget nede siden utdelingen i august i fjor.

Selv representanten fra Bærums verks idrettsforening, Arild Steine, som var med og mottok prisen sammen med HYWA, sier i dag at det var en misforståelse at han stod på scenen i august i fjor.

Han påstår han ikke har noe med HYWA å gjøre og at han ikke kan svare for at det ikke har vært aktivitet i organisasjonen siden i fjor.

– Har holdt lav profil

Leder i Hywa, Mehnaz Pahlani, sier hun er uenig i at organisasjonen ikke er aktiv, men bekrefter at det har vært en lavere profil. Forrige møte var for sju måneder siden.

– Vi har bevisst holdt en lavere profil, men har for eksempel hatt 4 meklinger mellom ungdom i konflikt i år. Vi spiller også fotball og hjelper hverandre med lekser, sier Pahlani til NRK.

– Men når dere har fått en slik sum fra Kronprinsparet, er det ikke et problem at ingen i nærmiljøet har sett dere det siste året?

– Nei, det synes jeg ikke. Vi ble nok synliggjort da vi fikk pengene. Nå har vi jobbet på et lavere nivå og har dessuten hatt sommerferie, sier Pahlani.

Brukte penger på konsert

Vær Stolt-prosjektet ved Holmlia hadde også store planer. I årsrapporten til kronprinsparets fond for 2009 står det at 150 000 kroner skulle brukes til alt fra ungdomspatrulje, dialoggrupper og Izzat - et delprosjekt som skal fokusere på tvangsekteskap og æresrelatert vold.

I dag er dette ukjent for ungdom som NRK har snakket med.

Daglig leder i Vær Stolt sier at største delen av pengene i stedet ble brukt til en musikkfestival, som allerede har blitt arrangert ved Holmlia i flere år.

Artistene og scenerigg kostet alene flere hundre tusen kroner, bekrefter leder i «Vær Stolt» Ove Bevolden overfor NRK.

Han sier det er en bevisst tankegang at de satset på festivalen for at de skal nå mange i bydelen.

Når størstedelen av pengene nå er brukt på konsert og festival, betyr det at flere av delprosjektene står i fare for å ikke bli gjennomført.

Bevolden håper det kan tilføres midler fra andre offentlige instanser for at de ulike delprosjektene skal gjennomføres.

Folkets penger

Det humanitære fondet er kronprinsparets første baby og ble opprettet da de skulle gifte seg i 2001.

Istedet for gaver ønsket brudeparet penger til fondet og en stolt Jens Stoltenberg kunngjorde at regjeringen ga 1 krone fra hver nordmenn, over 4,5 millioner kroner til kronprinsparets fond.

Video Ingen kontroll med kronprinspenger

NETT-TV: Kronprinsparet opprettet fondet i forbindelse med at de giftet seg.

På kronprinsparets 5-års bryllupsdag i 2005 kom en ny sjekk fra regjeringen med penger fra folket. Over 4,6 millioner kroner.

Kronprinsparets humanitære fond har i dag en kapital på litt over 13 millioner kroner. Målet på sikt er å gjøre fondet betydelig større enn i dag.

Svarer ikke om pengebruk

NRK har kontaktet nesten alle som siden 2001 har fått penger fra fondet. De fleste av mottagerne er prosjekter i Afrika, noen er i latin-amerika og flere er norske (se faktaboks).

Mange av organisasjonene er godt etablerte og noen viser til rapporter om hvordan pengene er brukt.

Men et flertall av organisasjonene har ikke besvart NRKs henvendelser om hva de fikk ut av pengene fra Kronprinsfondet.

– Basert på tillit

Etter henvendelse fra NRK, velger nå Kronprins Haakon å svare på hvordan fondet følger opp pengene som gis.

– Vi har, før vi tildeler i Kronprinsparets humanitære fond, en rekke alternativer inne og vi gjør et grundig arbeid i utvelgelsen. Hovedarbeidet i fondet ligger før utdelingen, sier Kronprinsen.

Ifølge Lotteri-og stiftelsestilsynet er det ethvert fonds ansvar å kontrollere at penger som blir delt ut faktisk blir brukt i samsvar med formålet. Kronprinsen sier at fondet i stor grad baserer seg på tillit.

– Etter utdelingen er det en relativt enkel rapporteringsprosess i forhold til fondet. Det er opp til de som har fått pengene hvorvidt de vil rapportere til oss. Og det er et tillitsforhold.

Først denne uka, etter at NRK stilte spørsmål om saken, ble Mehnaz Pahlani i HYWA ringt opp av Kronprinsparets fond.

Før det hadde hun ikke blitt kontaktet om hvordan prosjektet gikk.

Også Vær Stolt-prosjektet bekrefter at de ikke har hatt kontakt med fondet siden september i fjor - like etter utdelingen.

Målet for Hywa er nå å arrangere en stor konsert med ulike artister, kanskje i løpet av 2011.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger