Hopp til innhold

UD: – Ikke lenger sannsynlig å finne overlevende

Utenriksdepartementet tror ikke lenger det er sannsynlig å finne overlevende etter terrorangrepet og gisselaksjonen ved In Aménas i Algerie.

Utenriksminister Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide og UD sier fredag at det ikke lenger er sannsynlig å finne overlevende etter terrorangrepet i In Aménas.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fem nordmenn er fortsatt savnet etter gisselaksjonen i Algerie, som startet onsdag i forrige uke. Da angrep flere titalls terrorister gassanlegget i In Aménas, der Statoil, britiske BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach opererer i samarbeid.

– Vi har forstått algeriske myndigheter slik at det fortsatt pågår søk og en gjennomgang ved gassanlegget, men dette er ikke lenger et søk etter overlevende. De leter blant annet etter udetonerte eksplosiver, opplyser pressekontakt Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Hun sier UD har bedt om en formell bekreftelse fra algeriske myndigheter når søket i In Aménas er avsluttet, men legger til at de foreløpig ikke har mottatt noen slik beskjed.

Dramaet i gassanlegget ble avsluttet lørdag. Algeriske myndigheter gikk til aksjon mot kidnapperne torsdag. Algeriske myndigheter har tidligere gått ut med tall om at 38 gisler og 29 gisseltagere ble drept i løpet av gisseldramaet.

– Det er ikke nye opplysninger som gjør at vi sier dette nå, annet enn at håpet svinner etter hvert som tiden går. Dette er også noe Helge Lund og Statoil har vært innom i sine uttalelser, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i UD til NRK.no.

Kripos jobber videre

Kripos's har denne uken vært på plass i Alger, blant annet for å bistå med identifisering. Disse vil fortsette sitt arbeid, opplyser Salvesen.

– Kripos har tilgang og jobber fortsatt i Alger. De er ikke ferdige med å undersøke den gruppen av drepte som de er gitt tilgang til, forklarer Lothe Salvesen.

Sju personer fra Kripos' ID-gruppe er på plass i Algeries hovedstad for å bistå i identifiseringsarbeidet. Michelsen sier til NRK at disse vil fortsette sitt samarbeid med algeriske rettsmedisinere.

ID-gruppa kom i gang med sitt arbeid onsdag denne uka, etter først å ha fått beskjed om at Kripos bare fikk tilgang til å drive identifiseringsarbeid med avdøde som algiererne hadde grunn til å tro at var norske. Dette ble senere endret.

Fem formelt savnet

Tore Bech

58 år gamle Tore Bech er savnet etter gisselaksjonen i Algerie.

Foto: privat
Hans Bjone

55 år gamle Hans Bjone er savnet etter gisselaksjonen i Algerie.

Foto: STATOIL / NTB scanpix
Victor Sneberg

56 år gamle Victor Snerberg er savnet etter gisselaksjonen i Algerie.

Foto: Privat/Linkedin
Thomas Snekkevik

35 år gamle Thomas Snekkevik er savnet etter gisselaksjonen i Algerie.

Foto: STATOIL / NTB scanpix
Alf Vik

43 år gamle Alf Vik er savnet etter gisselaksjonen i Algerie.

Foto: Tor Ivar Martin Vik

Når en eventuell identifisering er klar, er det Statoil som først vil går ut med denne informasjonen. UD og Kripos vil ikke gi noen kommentarer før navnene på eventuelle identifiserte ofre er offentliggjort.

Fem nordmenn er fortsatt formelt savnet etter terrorangrepet forrige uke. Ytterligere 12 nordmenn jobbet ved anlegget som ble angrepet, men slapp unna da en islamistisk gruppe slo til onsdag 16. januar.

Statoil-sjef Helge Lund fortalte på en pressekonferanse søndag navnene til de fem Statoil-ansatte som er savnet.

De savnede er:

  • Tore Bech – 58 år, bosted Bergen

Tore Bech var bare på besøk ved In Amenas-anlegget da terrorangrepet skjedde.

Han har tidligere vært i en lederstilling ved et annet anlegg i Algerie (In Salah), og har dessuten vært plattformsjef på Gullfaks C og Veslefrikk-feltet i Nordsjøen.

Tore Bech er stefaren til utviklingsminister Heikki Holmås.

  • Hans M. Bjone – 55 år, bosted Brandbu

Hans Bjone (55) fra Brandbu i Oppland er ett av de savnede gislene i Algerie.

Bjone er gift og har to barn, skriver Hadeland. I hjembygda driver han med skogbruk og er en aktiv jeger, ifølge VG.

Bjone har jobbet ved gassanlegget In Aménas i Algerie som Production Manager siden 2009, skriver Oppland Arbeiderblad. Tidligere har han jobbet som Production Supervisor i Statoil, med ansvar for Platform North Sea.

  • Victor Sneberg – 56 år, bosted Sandnes

Victor Sneberg bor i Sandnes, men er opprinnelig fra Manndalen i Troms. En kvinnelig slektning sa til Nordlys torsdag at familien opplever situasjonen som forferdelig og uvirkelig.

Sneberg har tidligere studert og jobbet ved Universitetet i Tromsø. Han har vært ansatt i Statoil siden august 1985 og han har jobbet i In Aménas siden oktober 2010. Sneberg er Statoils landsjef i Algerie og områdedirektør i Statoil.

  • Thomas Snekkevik – 35 år, bosted Austrheim/Bergen

Thomas Snekkevik er «Turnaround Team Leader» i Statoil. Snekkevik har jobbet som avdelingsleder ved gassanlegget i In Amenas i tre år, siden januar 2010.

Fra oktober 2007 jobbet han ved Kvitebjørn-plattformen i Nordsjøen.

Snekkevik er ingeniørutdannet i Haugesund i 2002.

Han er ifølge VG ugift og har ingen barn.

  • Alf Vik – 43 år, bosted Grimstad

lf Vik er ingeniør og har arbeidet i Statoil siden 2007. De siste årene har han jobbet ved gassanlegget i In Amenas i Algerie, skriver Agderposten. Vik er gift og har tre barn.

Ifølge Agderposten er Vik 43-åringen som kom med et krav på vegne av gisseltakerne. Både Snekkevik og Alf Vik er fra Austrheim.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger