Hopp til innhold

Hver tredje tenåring frykter at private bilder av dem skal havne på avveie på nettet

LARVIK (NRK): Selv om de fleste kjenner lovverket, skjer bildedelingen i stor skala. En jentegruppe fra Larvik vil ansvarliggjøre både gutter og jenter til å vise folkeskikk på nett.

Mittikkeditt-medlemmer

STÅR OPP: Lena Nikita Lindboe-Burgin, Isabell Nordby Bakkan og Iris Cassandra Overhalden har startet et opprop mot sex-trakassering.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Mandag morgen i kantina er helgas fester det store samtaleemnet blant elevene på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik.

Grafikk: Spredning av nakenbilder

GRAFIKK: Slik kan et bilde på avveie spres uten kontroll. (Klikk på bildet for større versjon).

Foto: Vidar Kvien / NRK

Festene dokumenteres gjerne med mobilkameraet, men ofte tas det bilde av situasjoner og mennesker som ikke var ment for offentligheten. Bildene spres videre blant elevene på sosiale medier.

– Jeg vet om en som ble tatt bilde av da hun hadde det koselig med kjæresten sin. Det var egentlig ikke noe farlig som skjedde, men de hadde vridd på bildet og fått det til å se mye verre ut enn det var, sier Lena Nikita Lindboe-Burgin som går i andre klasse på helse og omsorgsfag.

I andre tilfeller har rusa elever blitt fotografert uten at de var klar over det.

Frykter spredning

I en undersøkelse Norstat har gjennomført blant 600 norske tenåringer på oppdrag for NRK, svarer hver tredje tenåring at han eller hun er redd for at private bilder skal havne på internett mot deres vilje.

  • 44 prosent har mottatt et lettkledd eller nakenbilde fra en annen person
  • 17 prosent har fått et slikt bilde som er av en annen person enn avsender

Torsdag fortalte NRK at hver fjerde norske tenåring har sendt et intimt bilde av seg selv til en annen person. 10 prosent av dem som har gjort det, har opplevd at bildet deles videre i chattegrupper, på Snap eller andre måter.

– Ofte blir bildene lagt ut i grupper eller spredd mellom vennegjenger. Det er så lett at de blir sendt rundt og man har ikke kontroll, sier Celine Wold Svendsen.

«Konkurranse»

Svendsen og Lindboe-Burgin har samme med flere andre jenter på skolen startet en gruppe på Facebook som de har gitt navnet #MittIKKEditt.

Det var Østlands-Posten som først skrev om jentene.

Formålet er å skape oppmerksomhet rundt sextrakassering og spredning av nakenbilder uten samtykke.

For mange har det nemlig gått sport i å få tak i flest mulig nakenbilder.

– Det er en del av gutta som synes det er kult å få det beste bildet av jenta med finest kropp. De kontakter jentene og ber om bilder, men så sprer de det videre, sier Isabell Nordby Bakkan til NRK.

– Selv om man sender et bilde av seg selv gir man ikke bort rettighetene til kroppen sin. Bildet er sendt til deg, ikke vennene dine, og det må du respektere, sier Bakkan.

Jentene understreker at aksjonen er rettet mot både gutter og jenter. For også guttebilder blir delt og spredt blant elevene.

– Det er veldig mye fokus på at dette skjer med jenter, men vi vil vise at det også rammer gutter. Men jenter blir fortere stemplet når de sender et bilde, sier Svendsen.

Plaget med nakenspredning

Gunvor Alderslyst

TOK GREP: Rektor Gunvor Alderslyst måtte kalle inn politiet på nytt for å få bukt med spredningen av nakenbilder på Gjettum skole.

Foto: NRK

Ved Gjettum skole i Bærum har de fokus på digital dannelse blant elevene og grensesetting.

Likevel var skolen i fjor plaget av at elever spredde bildet av seg selv og presset medelever til å sende fra seg nakenbilder, eller «nudes» som de selv kaller det.

– Guttene ga jentene komplimenter om hvor fine de var i håp om å få nye bilder de kunne dele videre. Etter hvert begynte også jentene å opptre på samme måte mot guttene, forteller rektor Gunvor Alderslyst til NRK.

Etter at politiet i første omgang hadde vært på forebyggende besøk, måtte det i vår sterkere lut til, ifølge Budstikka.

– Da vi så at det eskalerte igjen inviterte, vi politiet på nytt og da var de enda klarere på at de vet hva som foregikk og at dette er lovbrudd, forteller Alderslyst.

– Alvorlig

Det var Jonas Andreassen i Ungdomspatruljen hos politiet i Asker og Bærum som troppet opp for å stramme opp elevene.

– Vi holdt en litt kvassere appell enn vi hadde hatt tidligere. Det kan nok ha vært nødvendig siden det var i ferd med å utvikle seg en ukultur. Elevene ga uttrykk for at det var en fin og klar tale, sier Andreassen til NRK.

Sammen med Mia Kværna og to andre politibetjenter driver de forebyggende arbeid blant barn og unge i Bærum.

Mia Kværna og Jonas Andreassen

UNGDOMSPATRULJE: Mia Kværna og Jonas Andreassen jobber forebyggende inn mot ungdommer i Bærum.

Foto: Peder Bergholdt / NRK

I Norstat-undersøkelsen NRK har fått utført svarer 86 prosent av tenåringene at de vet at det er ulovlig å dele bilder av andre uten tillatelse.

– Mange unge vet nok at det er ulovlig å dele, men de tenker kanskje at de ikke blir tatt. Mange vet ikke at det også er ulovlig å oppbevare disse bildene. De som sender dem videre kan risikere å bli anmeldt og straffet for å ha spredd nakenbilder av ungdom under 18 år, sier Mia Kværna til NRK.

At enkelte ungdommer også driver med utpressing for å skaffe seg bilder, reagerer politiet kraftig på.

– Det ser vi ekstremt alvorlig på. Alle som blir utsatt for det må kontakte politiet for å få hjelp. Du skal ikke stå i et sånt problem alene, sier Andreassen.

– Ta skjermdump

Kværna sier det er viktig at ungdommer anmelder alle slike saker.

– Når saken blir anmeldt kommer den opp i lyset. Den mistenkte må i avhør og uansett om saken ender med bot eller i konfliktråd, så er det viktigste å finne en løsning så begge parter kan leve videre, sier Kværna.

Ungdomspatruljen opplever at tenåringene har lav terskel for å ta kontakt med dem, blant annet gjennom Facebook-siden deres. Det viktigste rådet de gir ungdommene er å sørge for å sikre bevis.

– Ta skjermdump av bilder og chattemeldinger. Det er viktig for å kunne dokumentere det som har skjedd for politiet. Det er også bra for oss å ha disse bildene så vi kan legge dem frem for foreldrene.

– Mange av foreldrene til disse barna er ikke klar over hva barna deres driver med på nett, sier Andreassen.

AKTUELT NÅ