Hvem blir sentralbanksjef?

Jens Stoltenbergs kandidatur har blitt kontroversielt. Dette er dramaet om toppjobben i sentralbanken.

Jens Stoltenberg og Ida Wolden-Bache

Det er ventet at vi får vite om det er Jens Stoltenberg eller Ida Wolden Bache som blir den neste sentralbanksjefen om noen uker.

Da Øystein Olsen meldte sin avgang fra Norges Bank i august, begynte man å lete etter den neste sentralbanksjefen.

Etter at søknadsfristen gikk ut sto to reelle kandidater igjen. Ida Wolden Bache har stort sett jobbet i Norges Bank siden 1998, er visesentralbanksjef og har doktorgrad i økonomi.

Jens Stoltenberg har lang fartstid i Arbeiderpartiet, har vært statsminister og er nå leder av NATO. Begge anses som verdige arvtakere. Men Stoltenbergs kandidatur er omdiskutert.

Både på grunn av hans nære vennskap til Norges statsminister Jonas Gahr Støre, men også på grunn av middager og samtaler han har deltatt på og i – lenge før Olsen varslet sin avgang.

Dette trenger du å vite for å henge med i striden om Norges neste sentralbanksjef.

Strid om hvem som bør bli sentralbanksjef

Disse aktørene er omtalt i denne saken

Dette har skjedd

 • 3. januar 2021
  Middag med venner

  Finanstopp Knut Brundtland inviterer på middag. På gjestelisten er oljefondsjef Nicolai Tangen og NATO-sjef Jens Stoltenberg, i tillegg til de tre mennenes nære familiemedlemmer. Sentralbanksjef Øystein Olsen har enda ikke offentlig annonsert planer om å gå av med pensjon. Men jobben hans diskuteres på middagen, bekrefter deltakerne til Aftenposten. Ifølge avisen har Tangen og Stoltenberg tidligere diskutert toppjobben i Norges Bank da de møttes på et fly noen måneder tidligere.

  Hans Rasmus Astrup begraves
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • Mai 2021
  Enda en middag

  Nok en middag hos Knut Brundtland. Denne gangen er det Ap-leder Jonas Gahr Støre og oljefondsjef Nicolai Tangen som er invitert, ifølge TV 2. Også her diskuteres sentralbanksjefjobben – fortsatt uten at Norge trenger ny sentralbanksjef. Til TV 2 skriver Støre, som på det tidspunktet hadde en lang valgkamp foran seg, at Tangen tok opp Stoltenberg i forbindelse med diskusjonen om stillingen. - Jeg sa da ifra at hvis Arbeiderpartiet vant valget og vi kom i regjeringsposisjon ville jeg i så fall være inhabil om Stoltenberg skulle være aktuell. Deretter ble det ikke snakket mer om, skriver Støre i e-posten til kanalen.

  Sentralbanksjef Øystein Olsens årstale
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • 26. august 2021
  Olsen melder sin avgang

  Det blir offentlig kjent at mannen som har ledet Norges Bank siden 2011, Øystein Olsen, trekker seg som sentralbanksjef. Samme dag får han ifølge Aftenposten en telefon fra tidligere statsminister og NATO-sjef Jens Stoltenberg. NATO-sjefen vil diskutere hva jobben som sentralbanksjef innebærer. Tiden hans i NATO er snart forbi. Siden skal Stoltenberg ringe Olsen tre ganger til for å snakke om stillingen.

  Sentralbanksjefens årstale
  Foto: Berit Roald / NTB
 • November 2021
  Spekulasjoner i fleng

  I media begynner spekulasjonene om hvem som skal overta roret etter Øystein Olsen. Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache trekkes fram som en soleklar kandidat. Det gjør også Jens Stoltenberg. Politiske kommentatorer i flere aviser og økonomer er positive til Stoltenberg. Opposisjonspolitikere mener han er for nær sittende regjering. I løpet av november tar Finansdepartementet kontakt med både Stoltenberg og Wolden Bache, og oppfordrer dem til å søke på stillingen.

 • 8. november 2021
  Støre sier seg inhabil

  Statsminister Jonas Gahr Støre sier til Dagens Næringsliv at han er inhabil dersom vennen Jens Stoltenberg søker jobben som sentralbanksjef. - Vi kjenner hverandre godt, og det er helt klart for meg at jeg ikke kan delta i noen deler av behandlingen av en slik sak, om det skulle bli aktuelt, sier Støre til avisen.

  Foto: Lise Åserud / NTB
 • 10. november 2021
  Stillingen lyses ut

  Jobben som sentralbanksjef lyses ut. «Vi søker en sterk og samlende leder. Sentralbanksjefen skal ha faglig autoritet og relevant ledererfaring fra komplekse organisasjoner. Sentralbanksjefen må være en god formidler, fremstå med stor troverdighet og kunne representere Norges Bank nasjonalt og internasjonalt», står det i utlysningen.

  Norges Bank: Rentebeslutning og Pengepolitisk rapport 3/17.
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • 14. desember 2021
  Stoltenberg på søkerlista

  Søkerlista til sentralbanksjefjobben offentliggjøres. Jens Stoltenberg er på lista, og uttaler at han er motivert til jobben. Han sier Finansdepartementet har avklart at hans tidligere karriere og nære vennskap med statsministeren ikke er en hindring for jobbsøknaden. På Stortinget er ledende politikere fra både venstre- og høyresiden kritiske til Stoltenbergs ambisjoner.

  jens stoltenberg blir statsminister i 2000
  Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
 • 15. desember 2021
  Støre unnlater å nevne Stoltenberg-kontakt

  Jonas Gahr Støre stiller til intervju med NTB, og de snakker om sentralbanksjefjobben. Han forklarer at han aldri har diskutert stillingen med sin tidligere partifelle og venn Jens Stoltenberg. Dette stemmer ikke helt. Temaet ble tatt opp, men de diskuterte det ikke på grunn av Støres stilling, vedgår han senere.

 • 23. desember 2021
  Ber om habilitetsvurdering

  Finansdepartementet har bedt lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om å vurdere Jens Stoltenberg som søker til jobben som sentralbanksjef, skriver Dagens Næringsliv.

 • 11. januar 2022
  Justisdepartemenet: Stoltenberg ikke inhabil

  Lovavdelingen i Justisdepartementet offentliggjør vurderingen sin av Jens Stoltenbergs habilitet. De kommer fram til at Stoltenberg ikke vil være inhabil dersom han blir sentralbanksjef. I vurderingen skriver departementet at beskrivelsene de har fått om Stoltenberg og Støres vennskap er knappe, både på det personlige og det yrkesmessige planet. De vurderer ikke habiliteten til Støre eller andre regjeringsmedlemmer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger