Hussain tiltalt for IS-rekruttering

Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert to konvertitter til IS, og for å ha tilrettelagt for seks andre fremmedkrigere.

Ubaydullah Hussain

TILTALT FOR REKRUTTERING: Arslan Ubaydullah Maroof Hussain er en av Norges mest kjente islamister. Han har pleid kontakt med en rekke nordmenn som senere har reist til Syria for å knytte seg til ekstreme islamistiske grupper.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Hussain var siktet for å ha rekruttert fremmedkrigere til terrorgruppa Den islamske staten, IS, for å ha motarbeidet rettsvesenet og truet et vitne i en sak som er under etterforskning. I dag kom tiltalen fra det nasjonale statsadvokatembetet.

Islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for å deltatt i terrororganisasjonen IS ved å rekruttere og tilrettelegge for at fremmedkrigere kunne reise til Syria.

Han skal ha hjulpet til med rådgivning, kjøp at utstyr og videreformidling av kontaktinfo til IS-personell.

Ifølge tiltalen har han rekruttert Thom Alexander Karlsen og en annen mannlig konvertitt. Karlsen reiste til Syria september 2014. Noen måneder etter ble han drept.

Thom Alexander Karlsen og Ubaydullah Hussain på Karl Johan

Hussain og Karlsen: Fra juni 2014 til september 2014 hadde Hussain og den etnisk norske konvertitten gjentatte møter. Hussain er tiltalt for å ha rekruttert Karlsen til IS.

Foto: YouTube / Skjermdump

Ifølge tiltalen bistod Hussain Karlsen med billettkjøp og fulgte ham til Oslo S. Hussain skal også ha vært i kontakt med IS-medlemmer for å sikre at Karlsen ble hentet og transportert over grensa fra Tyrkia til IS-kontrollerte områder i Syria.

Siktet 19-åring

Stoppet på flyplassen: Ifølge tiltalen hadde 19-åringen valgt reiserute, kjøpt flybillett og utstyr slik at han kunne knytte seg til IS.

Foto: Privat

Den andre konvertitten Hussain er tiltalt for å ha rekruttert til IS, er en nå 19 år gammel Oslo-mann. Hussain kjørte tenåringen til Landvetter flyplass i juni 2015. Han skal også ha hjulpet tenåringen med å skaffe seg blant annet flybillett, visum og telefonabonnement før reisen.

Tenåringen ble pågrepet på flyplassen, og er selv siktet for å ha forsøkt å knytte seg til IS, noe han nekter straffeskyld for.

Hjulpet med bistand

I tillegg skal Hussain ifølge tiltalen ha tilrettelagt og organisert reiser for seks personer som sluttet seg til eller forsøkte å reise til Syria:

  • Ishaq Ahmed: Ifølge tiltalen kjøpte Hussain stridbekledning og utstyr egnet til militær bruk. Dette utstyret ble benyttet da Ahmed deltok i terrororganisasjon fra september 2013 til februar 2014.
  • Abu Edelbijev: Ifølge tiltalen overførte Hussain 26.900 kroner til Edelbijev mens han deltok i terrororganisasjonen IS i Syria.
  • Adam Idrisovich Magomadov: Hussain skal ha tilrettelagt reisen til Syria for Madomadov. 23-åringen ble i august dømt til 7,5 års fengsel for terrorplanlegging.
  • Abdul Hakim Sanchez Hammer: Ifølge tiltalen tilrettela Hussain Hammers reise til Syria.
  • En mann med kurdisk bakgrunn fra Fredrikstad: Hussain skal ha tilrettelagt for reisen.
  • En person med britisk opprinnelse: Hussain skal ha tilrettelagt for reisen.
Edelbijev og Ahmed i Syria

KJØRTE TIL SYRIA: De to kameratene fra Fredrikstad reiste sammen til Syria. Ifølge tiltalen sendte Hussain penger til Abo Edelbijev (t.v.) da han var i Syria. Ishaq Ahmed (t.h.) skal ha fått en ryggsekk, fleecegenser og hansker som han brukte da han kriger for terrorgruppa.

Foto: Privat/PST

Ifølge tiltalen hjalp han med rådgivning, reiserute, innkjøp av utstyr og videreformidling av kontaktinfo til IS-personell. Han skal ha kommunisert med IS-tilknyttet personell for å sikre at de reisende kom seg over grensen til Syria.

Statsadvokat: – Blir spennende å se hvor grensen går

Statsadvokat Frederik G. Ranke i Det nasjonale statsadvokatembete sier til NRK at han ser frem til at retten skal vurdere saken i november.

– Det er første gang noen er tiltalt for å rekruttert personer til en terrororganisasjon. Det blir interessant å la retten få avgjøre hva grenser for rekruttering er og hvor den går kontra for eksempel tilrettelegging av reiser av for folk som reiser til ISIL.

Hussains forsvarer, John Christian Elden sier til NRK at Hussain er overrasket over beskyldningene som blir lagt fram i tiltalen.

Advokat John Christian Elden i retten

OVERRASKET: John Christian Elden forteller at hans klient er overrasket over siktelsen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Min klient har nektet straffskyld for de postene som er i denne tiltalebeslutningen. Han mener at han aldri har vært medlem av eller tilsluttet IS, og det er hovedpunktet i tiltalebeslutningen. Min klient er overrasket over beskyldningene, som går et stykke ut over siktelsen han sitter fengslet på, sier han.

Javeed Shah, forsvarer til 19-åringen, sier at tenåringen ikke erkjenner straffeskyld.

– Han ser frem til å forklare seg og legge denne saken bak seg.

Hussain er tiltalt for å ha rekruttert denne 19-åringen. Hvordan stiller han seg til det?

– Han erkjenner ikke straffeskyld og vil ikke kommentere forhold som angår Hussain.

18-åring på vei til Syria

Bakgrunnen for tiltalen mot Hussain er at en da 18 år gammel norsk statsborger ble stoppet på Landvetter flyplasss i Sverige i juni i fjor. PST mener tenåringen var på vei til Syria for så slutte seg til terrorgruppa IS.

Som NRK har dokumentert, hadde tenåringen inngående kontakt med Hussain i forkant. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det var Hussain som sto bak rekrutteringen av konvertitten.

PST har også etterforsket om Ubaydullah Hussain har skaffet billetter, kontakter eller på annen måte rekruttert minst syv nordmenn til terrorgruppa IS.

Det var først i desember at Hussain ble pågrepet, fordi PST mener han har forsøkt å påvirke et vitne i saken. Rettssaken mot Hussain er allerede berammet til 3. november.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger