NRK Meny
Normal

Høyre går for langt for Frp

– Vi vil også fjerne formuesskatten for småbedrifter, men ikke redusere satsen for Røkke og Rimi-Hagen, mener Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Høyre går for langt når de vil redusere formuesskatten for Norges aller rikeste.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– De går lenger enn oss ved at de reduserer skatteprosenten. Det betyr en vesentlig lettelse for alle formuegrupper. Vi vil heller gradvis øke innslagspunktet, og ser for oss en grense på 30 millioner, sier Solvik-Olsen, som er finanspolitisk talsmann for Frp.

Han har netopp satt seg inn i Høyres forslag til hvordan de vil trappe ned formuesskatten de neste fire årene. Høyre vil begrense formuesskatten til å bare gjelde bedrifter og personer med en formue på 25 millioner. De vil også kutte prosentsatsen fra 1,1 til 0,5 prosent.

Ønsker ikke Røkke-kutt

– Vi vil også fjerne formuesskatten for flere småbedrifter, men ikke redusere satsen for Røkke og Rimi-Hagen. I kroner lover vi litt mindre i lettelser enn Høyre, men flere vil få glede av det, sier Solvik-Olsen.

Høyre har sagt at de vil skutte skatter for til sammen 25 milliarder kroner. Solvik-Olsen reagerer på at Høyre nå vil bruke opp halve handlingsrommet sitt bare på formuesskatten.

– Særlig når Høyre bruker så mye penger på å redusere nivået for de siste 10.000 personene som har over 20 millioner i formue, sier han.

2500 nordmenn har i dag en formue på over 50 millioner kroner.

Mener Høyre bruker for mye

Frp vil bruke mindre enn Høyre på å redusere formuesskatten. De vil heller fjerne arveavgiften, redusere inntektsskatten og arbeidsgiveravgiften for lærlinger.

– Det vil gjøre livet bedre for småbedrifter og grundere. Men for all del; Høyre går i riktig retning, sier Solvik-Olsen.

Det var ventet at de fire borgerlige partiene skulle legge fram en felles plan for hvordan de skulle forholde seg til formuesskatten. NRK er kjent med at dette ikke lot seg gjøre fordi KrF ville ikke være med.

– Vil koste mye

Hans Olav Syversen (Krf)

KrFs finanstalsmann Hans Olav Syversen tror Høyres forslag blir dyrt, men er enig i at noe må gjøres med formuesskatten.

Foto: Stortingsarkivet

KrF ønsker seg et system som skiller mellom private formuer og verdien av bedrifter, bygninger og kjøretøy. Dette er noe flere partier ønsker, men som har vist seg vanskelig å få til. Finansdepartementet mener det vil bli altfor lett å manøvrere seg unne en slik skatt.

– Sverige hadde denne modellen en periode, fram til de fjernet hele skatten. Det kan skape gråsoner, men det vil uansett finnes, sier KrFs finanstalsmann Hans Olav Syversen.

Han har denne kommentaren til Høyres forslag:

– Dette er en skattelettelse for alle og et skatttefritak for mange. Det vil koste mye. Vi og Høyre har fortsatt ulike modeller, men er enige om at vi må hindre at formuesskatten blir en akilleshæl for norske bedrifter, sier Syversen.

– Urettferdig

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mener Høyres forslag vil skape et mer urettferdig skattesystem, som bryter med prinsippet om å betale etter evne.

– Dette forslaget betyr en enorm lettelse til dem med høyest inntekt og formue i Norge. Folk med over 3 millioner i bruttoinntekt vil få en lettelse på i snitt 220 000 kroner. De med nettoformue på over 100 millioner vil i snitt få 2 millioner i skattelette. Det bryter med folks rettferdighetssans, tror Johnsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger