NRK Meny
Normal

Hør Quisling erklære statskuppet på NRK

Om kvelden 9. april 1940 bløffet lederen av Nasjonal Samling, Vidkun Quisling, seg inn i NRK og holdt en radiotale til det norske folk hvor han erklærte at han ville danne en nasjonal regjering og avsette regjeringen Nygaardsvold. Her kan du høre den historiske talen.

Rundt klokken 19.30 om kvelden 9. april 1940 holdt lederen av Nasjonal Samling, Vidkun Quisling, en radiotale for det norske folk. Her erklærte han at han ville danne en nasjonal regjering og avsette regjeringen Nygaardsvold.

9. april våknet det norske folk til at tyske soldater var i ferd med å invadere landet.

Kongen og regjeringen hadde flyktet fra Oslo. Da benyttet Vidkun Quisling kaoset til å gjennomføre et overraskende statskupp – via radioen.

– Bløffet seg inn

– Han bløffet seg vei inn i NRK, sier historiker og professor i medievitenskap Hans Fredrik Dahl.

Det skjedde ved hjelp av den tyske nasjonalsosialistiske embetsmannen Hans Wilhelm Scheidt. Scheidt var kledd i SA-uniform og hadde ingen problemer med å komme seg fordi den tyske vakten utenfor NRKs lokale.

I resepsjonen ble han imidlertid stoppet av NRKs kontrollsjef og riksprogramsjef.

De spurte hvem som hadde godkjent Quislings regjeringsproklamasjon.

Scheidt svarte at dette var bestemt av tyske myndigheter.

– Scheidt viste en fullmakt som visstnok skulle være undertegnet i Førerens navn. NRK trodde derfor at Quisling sto i ledtog med den tyske okkupasjonsmakten, sier Dahl.

Dermed tillot NRK at Quisling skulle få taletid på lufta.

Radiokupp

Klokken var 19.30 den 9. april 1940.

Vidkun Quisling proklamerte i sin radiotale en ny regjering med seg selv som stats- og utenriksminister.

– Regjeringen Nygaardsvold er trådt tilbake. Den nasjonale regjering har overtatt regjeringsmakten, med Vidkun Quisling som regjeringssjef og utenriksminister, var beskjeden til det norske folk.

Han hevdet at den tyske regjeringen hadde tilbudt Norge «sin fredelige hjelp» etter britenes minelegging av norsk farvann, men at statsminister Johan Nygaardsvold «på uansvarlig vis hadde flyktet».

– Under disse omstendigheter er det den nasjonale samlingsbevegelses plikt og rett å overta regjeringsmakten for å verne om det norske folks livsinteresser og Norges sikkerhet og selvstendighet, erklærte Quisling.

I talen leste han også opp navnene på statsrådene i hans regjering.

Ble skrevet få timer i forkant

Radiokuppet kom overraskende.

– Quislings regjeringsproklamasjon og regjeringssammensetning ble håndskrevet på Hotel Continentals brevpapir en gang mellom klokken 12 og 14 den 9. april 1940. Det betyr at kuppet var nokså spontant, sier Dahl.

– Men på den annen side er det på det rene at Quisling så å si hadde mannskapet sitt, hvem han ville ha i sin regjering, klart.

Hadde «utkoblingsknapp» – brukte den ikke

Etter å ha holdt den første radiotalen klokken 19.30, ga Quisling beskjed om at han ville gjenta talen klokken 22.

NRKs ledelse kom frem til at de ikke kunne annet enn å bøye seg for kravet.

– Det var overraskende og egentlig mot alle regler. NRK var til og med forberedt på at det var farlig å ha åpen linje, man hadde tenkt på at noen kunne begå et statskupp på den måten. Derfor fantes det en såkalt utsjaltingsknapp under bordet i studio. Det var en knapp hallomannen i studio kunne trykke på for å koble ut en eventuell inntrenger, sier Dahl.

Men denne knappen ble ikke brukt da Quisling krevde taletid.

– Man oppfattet ikke Quisling som en inntrenger, men som en som opptrådte på vegne av det tyske riket, sier Dahl.

Talen som ble holdt klokken 22, ble det gjort opptak av. Det er det opptaket du kan høre i denne artikkelen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger