NRK Meny
Normal

Homofil mann møtt med balltre og soft-gun

Tirsdag begynte straffesaken mot 11 ungdommer som er tiltalt for hatkriminalitet mot homofile. Guttegjengen klarte via en datingside å lure en homofil eldre mann til et stevnemøte.

Tiltalt for hatkriminalitet mot homofile

Det er satt av fire dager til rettssaken i Follo tingrett, der 11 unge menn er tiltalt for hatkriminalitet mot homofile.

I Follo tingrett begynte tirsdag straffesaken mot 11 unge menn som er tiltalt for hatkriminalitet mot homofile.

En mann i 50-årene har hatt psykiske problemer siden hendelsen.

Marte Svarstad Brodtkorb

Bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb sier dette er en alvorlig handling.

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Han er redd, han sover dårlig, han har ikke klart å jobbe, og han har hatt flere sykehusinnleggelser. Hans livskvalitet er vesentlig forringet og det er en naturlig konsekvens av en slik handling, sier bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb.

Via en datingside på nettet lurte guttegjengen den homofile mannen til det han trodde var et stevnemøte. I stedet ble han møtt med balltre, trusler og skutt etter med soft-gun.

Filmet forbrytelsen

Vennegjengen var så vidt ferdig med videregående skole da hendelsen skjedde ved Ingjerdstrand bad i Oslofjorden. Området rundt er et kjent sted for utendørs sexaktivitet.

Mannen kom seg unna og fikk varslet politiet. De 11 ungdommene ble pågrepet på stedet med skytevåpen og en video der de selv hadde filmet forbrytelsen.

Uenigheten i retten står om handlingene også omfattes av den såkalte hat-paragrafen.

Paragraf §135a som sier at den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år.

Jon Arild Resen-Fellie

Jon Arild Resen-Fellie er forsvarer for de 11 mennene.

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Alle vilkårene er oppfylt. Vi mener det er et offentlig sted, det er en ytring og vi mener det er motivert ut ifra disminering mot en sårbar gruppe, sier aktor Hilde Bøch Høyer.

I lovverket står det at med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller fremme hat overfor noen på grunn av deres hudfarge, religion, homofile legning eller nedsatte funksjonsevne.

– Det var unge gutter, men de var 11 stykker som kom på denne usedvanlig dårlige ideen og gjennomførte den uten at noen av dem syns at det var så dumt at de skulle trekke seg tilbake. Dette er en alvorlig handling med alvorlig konsekvenser, sier bistandsadvokat Svarstad Brodtkorb.

Ikke alle har erkjent straffskyld

Majoriteten av de 11 tiltalte har erkjent straffskyld, men ikke alle.

– Flere av dem som var med har jo verken pirket borti han, skreket noe eller kommet med hatytringer mot han. Men det var mange og det kan ha skremt han, sier forsvarer Jon Arild Resen-Fellie.

Det er satt av fire dager til rettssaken i Follo tingrett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger