Hopp til innhold

Høie vil innføre hytteforbudet når som helst: Ber folk slutte å ringe for å be om dispensasjon

Helseministeren truer med å, når som helst, gjøre det straffbart å være på hyttetur, dersom ikke folk drar hjem og slutter å ringe kommunen for å be om unntak.

Geilo er et populært hytteområde i Hol. Nå sliter kommunen med at hytteeiere ikke følger påbudet om å dra fra hytta.

Geilo er et populært hytteområde i Hol. Nå sliter kommunen med at hytteeiere ikke følger påbudet om å dra fra hytta.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Helseminister Bent Høie (H) skal tirsdag rådføre seg med flere av ordførerne i hytteparadiset Hallingdal. Der var det i går fortsatt mange tusen hyttefolk igjen, selv etter at alle ble oppfordret til å dra hjem til sine egne kommuner.

Samtidig ringes Hol kommune ned av hyttegjester som ber om lov til å få bli værende der de er.

– Telefonen min står ikke stille. Jeg får mange henvendelser, kommuneoverlegen får mange, og legekontoret hadde over 50 telefoner i formiddag, fortalte beredskapsrådgiver Espen Bille-Larsen til NRK mandag.

Folk vil ha legeerklæringer, sykemeldinger og dispensasjoner for å få bli på hytta. Dette tar opp dyrebar tid for en allerede presset kommune.

Espen Bille-Larsen blir nedringt av hyttegjester som ikke vil reise hjem til sin egen kommune.

Espen Bille-Larsen blir nedringt av hyttegjester som ikke vil reise hjem til sin egen kommune.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge

Truer med å sette loven i kraft

I et ekstraordinært statsråd søndag laget regjeringen en lov som kan forby folk å være på hytta mens koronaviruset herjer. Loven skal hindre at helsevesenet i små kommuner blir overbelastet, men har formelt ikke trådt i kraft.

– Jeg håpet at folk skulle reise hjem frivillig, sier helseministeren.

Samtidig sier Høie at folk ifølge hyttekommunene stort sett har tatt oppfordringen om reise hjem igjen. Nå ber han folk slutte å søke om dispensasjon.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H)

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det finnes ingen dispensasjon fra oppmodingen om å reise hjem. For hvis de ikke reiser hjem frivillig og fortsetter å be om dispensasjon, da har vi ingen annen utvei enn å forby hytteturer, sier Høie.

Etter det NRK får opplyst er det opp til Helsedepartementet alene å avgjøre om og når forbudet trer i kraft.

Et aktuelt tidspunkt kan, etter det NRK forstår, være like i etterkant av Høies telefonmøter med ordførerne i utvalgte hyttekommuner tirsdag.

15.000 kroner eller fengsel

I det øyeblikket loven er innført vil det å oppholde seg på en hytte utenfor kommunen man er bosatt i, kunne straffes enten med en solid bot eller et opphold i langt mindre naturskjønne omgivelser.

«For personer som tar opphold på sine hytteeiendommer i annen kommune fastsettes boten normalt til kroner 15.000, subsidiært fengsel i 10 dager», skriver Riksadvokaten i et rundskriv til landets politidistrikter.

Om det er eier av hytta eller den som faktisk bruker hytta som må betale boten, vil bli avgjort etter en skjønnsmessig vurdering.

Heimevern og politi

Lørdag truet statsminister Erna Solberg med å sette inn sivilforsvaret for å få hyttefolk hjem.

Andre har tatt til orde for at også Heimevernet kan bli tatt i bruk.

I Vinje kommune har den lokale Sp-ordføreren bedt politiet om hjelp til å patruljere hytteområder og oppfordre folk til å dra frivillig, skriver Vest-Telemark Blad.

Røde Kors har også fortalt at flere har kontaktet dem for å få hjelp til å komme seg hjem igjen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger