Hopp til innhold

Slutt på forskjellsbehandling av hytteturister

Tynset, Alvdal og Tolga ba i helga hytteturister dra. Samtidig ønsker de hyttefolk fra utvalgte nabokommuner velkommen. Nå snur de.

Hyttefelt på Savalen

NABOER VELKOMMEN: På Savalen i Tynset er hytteeiere fra nabokommunene velkomne.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Alvdal, Tolga og Tynset brøt den nasjonale forskriften de sjøl brukte da de ba hyttefolket om å dra hjem i helga.

Etter et møte mellom kommunene i fjellregionen torsdag bestemte de seg for å gjøre som alle andre kommuner. Si nei til alle hyttefolk fra andre kommuner uansett om det er nabokommunen eller ikke.

Uheldig med forskjeller

De ønsket velkommen hyttefolk fra fem nabokommuner i Nord-Østedalen. Samtidig splittet de opp den såkalte Fjellregionen ved å avvise folk fra de to nabokommunene i Trøndelag.

Og resten av Norge.

Fjellregionen i Østerdalen stengte grensene før myndighetene kom med restriksjoner.

«Stenger» en hel region for å unngå smitte

Fjellregionen består av seks kommuner i Nord-Østerdal og to i Sør-Trøndelag.

Det er uheldig at vi ikke gjør det mest mulig likt i kommunene. Det hadde vært lettere for folk å forholde seg til, sier fungerende ordfører i Røros Christian Elgaaen (SV).

For sjøl om Røros er en del av fjellregionen er de klare på at de ikke vil ha hyttefolk fra noen annen kommune enn sin egen. Og folk fra Røros som har hytte på Tynset eller i Alvdal er heller ikke velkomne dit.

Alvdal og Tynset ønsker hyttefolk fra nabokommunene velkommen sjøl om den nasjonale forskriften slår klart fast at en ikke har lov å være på hytta hvis den ligger i en annen kommune.

Men ikke alle nabokommuner. Hyttefolk fra for eksempel Rennebu som grenser til Tynset får ikke komme til kommunen. Det får derimot hyttefolk fra Folldal som bor sju mil unna.

Klar tale fra myndighetene

Fjellregion

Kommunene i fjellregionen i Østerdal var allerede 11. mars ute med at de ikke ønsket at folk fra andre kommuner kom på besøk. De hadde ingen registrert smitta av koronaviruset, men ville ha færrest mulig på besøk for å forhindre smitte.

Det var før myndighetene først ba hyttefolk om å holde seg hjemme og etter hvert kom med en forskrift som kan forby folk å være på hytta i en annen kommune enn de bor i. Tirsdag varslet helseminister Bent Høye at det kan bli straffbart å være på hytta.

Høie vil innføre hytteforbudet når som helst: Ber folk slutte å ringe for å be om dispensasjon

På nettsidene til alle hyttekommuner i landet har kommunene lagt ned restriksjoner på hyttefolk fra andre kommuner. Men både på Tynset, Alvdal og på Tolga er det unntak. De ønsker hyttefolk fra hverandres kommuner i tillegg til Folldal, Tolga, Rendalen og Os velkommen.

Savalen på Tynset

BADER I SOL: Savalen bader i sol som folk fra nabokommuner kan nyte.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Men verken Rendalen, Folldal eller Os gjør det samme.

Nei vi følger retningslinjene vi har fått fra myndighetene, sier ordfører i Os Runa Finborud som også er leder av arbeidsutvalget i Fjellregionen.

Det samme sier rådmann i Folldal Torill Tjeldnes.

Rådmann i Folldal Torill Tjeldnes sier nei til alle hyttefolk utenfor kommunen uansett om det er fra nabokommunen.

NEI TIL NABOEN: Rådmann i Folldal Torill Tjeldnes sier nei til hyttefolk fra nabokommunene.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Vi følger de offentlige retningslinjene, sier hun.

Må endre det

Ordfører i Alvdal Mona Murud trodde alle de andre kommunene i fjellregionen hadde gjort det samme som dem inntil NRK tok kontakt tirsdag.

Hvis du har hytte på Savalen og bor i Alvdal har du bare en halv time hjem og da kan du raskt komme deg til egen kommune hvis du blir sjuk, sier Murud.

Ordfører på Tynset Merete Myhre Moen trodde også at hele regionen hadde det samme unntaket for nabokommunen.

Merete Myhre Moen, ordfører Tynset

FELLES ARBEIDSREGION: Ordfører på Tynset Merete Myhre Moen viser til at de har felles arbeidsregion så folk kjører mellom kommunene fra før.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Vi er jo en felles arbeidsregion og folk reiser mellom kommunene for å jobbe. Derfor har vi tenkt at det ikke er noe verre enn at de bruker hytta si i nabokommunen, sier Moen.

Rådmann på Tynset Erling Straalberg skjønte etterhvert at de måtte vurdere det på ny.

–Siden kommunene har felles legevakt og flere som har hytte er nærmere legevakta på hytta enn hvis de er hjemme, tenkte vi at dette var en grei måte å gjøre det på. Men vi ser at det nok er lurere at alle har samme linja, sier han.

Torsdag ble det endret slik at ingen andre får besøke hytta si enn de som bor i kommunen.

Flere saker fra Innlandet