Hopp til innhold

Høie kaller inn til hastemøte for kommuner rundt Oslo

Helseminister Bent Høie (H) er «svært bekymret» for at koronasmitten skal spre seg fra Oslo. Mandag innkaller han alle kommunene rundt hovedstaden for å diskutere mulige smittetiltak.

– Vi mener de tiltakene Oslo kommune har nå, ikke er sterke nok. Det sa helseministeren under en pressekonferanse mandag.

På spørsmål om man ikke bør vente for å se om tiltakene som Oslo allerede har satt inn kommer til å fungere, svarte Høie:

– Hvis man venter med å se på effekten, risikerer man å ikke ta kontroll, men gradvis bruke opp de ulike tiltakene som er i verktøykassa.

Forventer at Oslo strammer inn

Etter en periode med økende smitte i Oslo anbefalte Helsedirektoratet fredag å forby private samlinger med mer enn fem personer.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo har foreløpig sittet på gjerdet. Han har innkalt til pressekonferanse klokka 18 i kveld.

– Jeg forventer at Oslo kommune vil følge helsemyndighetenes råd, sa Høie.

Ifølge helseministeren må Oslo kommune i dag innføre mer omfattende smittetiltak.

Tidligere varslet helseministeren at han er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak om Oslo-byrådet ikke følger opp Helsedirektoratets råd.

– Jeg håper fortsatt at dette ikke blir nødvendig, sa Høie.

KS-direktør Helge Eide har tidligere sagt at det er oppsiktsvekkende at helseministeren truer med å gripe inn i kommunens ansvarsområde.

Hastemøte med kommuner rundt Oslo

Under pressekonferansen mandag sa helseministeren at han er bekymret for at smitten skal spre seg fra Oslo til omkringliggende kommuner.

Alle kommunene rundt Oslo kalles derfor i kveld inn til hastemøte om mulige smittetiltak.

– Vi ser i Europa at store byer er viktige i smittespredning. Jeg er bekymret for at mange kan bli smittet via Oslo. Siden mange i omkringliggende byer bruker Oslo, kan det påvirke mye. Jeg har derfor bedt FHI og Helsedirektoratet om å vurdere tiltak i omkringliggende kommuner, sa Høie.

Kommunene som er invitert er blant annet Bærum, Asker Lillestrøm, Nordre Follo, Lørenskog, Nittedal, Nesodden, Rælingen, Ås, Lier, Frogn, Lunner, Gjerdrum, Hole og Gran kommune.

Helsedirektoratet: – Kritisk fase

– Vi er nå i en kritisk fase. Det gjelder å få kontroll raskest mulig, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Helsedirektøren mener de lokale koronautbruddene har vært håndtert «med stor suksess».

– Det håndteres også godt i Oslo, men vi mener det er nødvendig med en tydeligere og mer kraftfull håndtering i Oslo.

– Det er mer skjult smitte i Oslo. Vi ser i Europa at flere store byer har undervurdert utfordringen, og fått mer smitte etter hvert.

Ifølge Guldvog er det vanskelig å finne rette balansen i tiltak, men at det nå er om å gjøre å få raskt kontroll.

Forrige tirsdag innførte Oslo kommune strengere regler ved å blant annet forby samlinger med mer enn ti personer i private hjem. Kommunen oppfordrer også serveringssteder til å registrere alle gjester.

Direktoratet har anbefalt en tiltakspakke for 14 dager, med blant annet forbud mot private samlinger på mer enn fem personer.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har sagt at kommunen vil avvente virkningen av innstrammingene de gjorde forrige uke før de overveier nye tiltak.

619 smittede siste to uker

Antall smittede i hovedstaden er 619 de siste fjorten dagene, ifølge statistikk fra helseetaten i Oslo kommune.

Det er flest menn som er rapportert smittet, og aldersgruppen 20–29 år har absolutt flest tilfeller registrerte smittede med 233 tilfeller.

St. Hanshaugen og Stovner er de to bydelene med flest smittede med henholdsvis 143,8 og 138,1 smittede per 100.000 innbyggere. Smittetallet er lavest i Vestre Aker og Ullern med et smittetall på henholdsvis 23,9 og 31, 8.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger