Hopp til innhold

Her er Norges nye politihelikopter

GARDERMOEN (NRK): Politidirektoratet signerte i dag avtalen om leveranse av tre nye helikoptre.

Rekkevidden nye og gamle politihelikopter

Politiets nye helikopteret en rekkevidde på 820 kilometer. Til sammenligning har dagens politihelikopter en rekkevidde på 635 kilometer.

Foto: Tom Bob Peru Aronsen / NRK/Grafikk

Helikoptrene skal leveres i løpet av neste år og skal stasjoneres på det nye beredskapssenteret på Taralrud når det står ferdig.

Nytt politihelikopter

SIGNERTE: I ettermiddag signerte politidirektør Odd Reidar Humlegård kjøpekontrakten med italienske Leonardo.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Lang rekkevidde

Helikoptrene er av typen AW 169 og er levert av den italienske produsenten Leonardo.

De er utstyrt med to motorer og har plass til seks personer i tillegg til besetningen.

Ifølge Teknisk Ukeblad som gjennomgikk spesifikasjonene tidligere i år, har helikopteret en rekkevidde på 820 kilometer. Til sammenligning har dagens politihelikopter en rekkevidde på 635 kilometer.

Nytt Politihelikopter

LEVERES i 2019: Slik ser produsenten for seg at de nye helikoptrene vil se ut når de er ferdig uniformert og klar for tjeneste fra neste år.

Foto: Illustrasjonsfoto / Leonardo Helicopters

Det er også det første lette helikopteret med full isingsbeskyttelse, slik at det kan ta av i vanskelige forhold vinterstid.

Sensorer skal forhindre kollisjon med hinder under avgang og lading, tredimensjonal visning av terrenget det flyr over og nattsyn.

I tillegg til vanlige oppgaver som søk, spaning og transport, kan helikopteret også brukes som ildstøtteplattform for skarpskyttere.

– Ventet lenge

Per Willy Amundsen og politihelikopter

PRØVETUR: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen var storfornøyd med prøveturen med det nye helikopteret.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen fikk en prøvetur sammen med politidirektør Odd Reidar Humlegård til pressekonferansen på Gardermoen i ettermiddag.

– Dette er et fantastisk helikopter som kommer til å revolusjonere beredskapen i Norge. Det handler om transportkapasitet og rekkevidde. Og da vil dette helikopteret bli en nasjonal ressurs, sier Amundsen.

Humlegård beskriver helikopteret som en «superbra maskin».

– Dette har vi ventet lenge på. Det er en stor dag og et løft for politiet som vil glede mange politidistrikt, sier Humlegård til NRK.

Humlegård sier de med de nye helikoptrene kan operere utenfor østlandsområdet i inntil to uker og flytte personell raskt rundt.

Mye vedlikehold

Polititraktor

POLITI-TRAKTOR: Denne traktoren brukes til å frakte helikoptrene ut på rullebanen.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Da Stortinget vedtok å opprette en egen helikoptertjeneste for politiet i 2002, var ambisjonen at tjenesten skulle være «døgnbasert og ha høy beredskap».

NRK dokumenterte etter 22. juli-angrepene at beredskapstiden hadde gått markant nedover etter 2007, da regjeringen foreslo å lempe på kravet om døgnberedskap i statsbudsjettet.

I mars 2011 var helikopteret bare i beredskap 35 prosent av tiden. I 2010 ble også reservehelikopteret droppet for å spare penger.

Først i januar 2013, halvannet år etter terrorangrepet, fikk politiet reell døgnbemanning av helikoptertjenesten.

Politiet har til nå disponert to helikoptre, hvor det ene er leaset fra britisk politi.

Men begge fartøyene bærer preg av langvarig slitasje. I fjor skrev TV 2 at helikoptrene bokstavelig talt sprekker opp, og at én time i lufta fører til minst én time på verksted.

– Det har vært en komplisert prosess. Helikoptrene våre har gjort tjeneste i mange år og trenger å byttes ut. Men samtidig har vi en bedre beredskap enn tidligere siden vi har støtte av Forsvarets helikoptre, sier Humlegård.

AKTUELT NÅ