Hopp til innhold

Her er landets beste kommune

Alvdal er Norges beste kommune, ifølge Kommunal Rapports rangering for 2016. Mange små kommune scorer høyt på barometeret, mens kommuner i Nord-Norge havner på bunn.

Alvdal i vinterdrakt

Fjell- og vinterbygda Alvdal klatret opp til 1. plass på kommunebarometeret til Kommunal Rapport 2016.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er veldig gøy å havne på topp. Dette er en honnør til alle ansatte i kommunen som står på hver dag, og til politikerne som har vist nøkternhet gjennom mange år. Vi er en av få kommuner som har penger på bok, sier en stolt ordfører i Alvdal, Johnny Hagen (Ap) til NRK.no.

Johnny Hagen

STOLT: Ordfører i Alvdal, Johnny Hagen, er stolt av å lede den beste kommunen i Norge.

Foto: Ivar Thoresen, Alvdal midt i væla/alvdalmiv.no

Han har «åpen dør»-dag på ordførerkontoret i den lille fjellbygda fredager, men har selvfølgelig fått med seg topprangeringen. Han sier den er en viktig vitamininnsprøytning for hele kommunen.

Kommunebarometeret er en sammenlikning av landets kommuner gjort av Kommunal Rapport, basert på til sammen 124 nøkkeltall innen 12 ulike sektorer. Hensikten er å gi lokalpolitikere landet rundt en lettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunen driver.

Kommunebarometeret bygger på 12 ulike kriterier:

  • Grunnskole
  • Eldreomsorg
  • Barnevern
  • Barnehage
  • Helse
  • Sosial
  • Kultur
  • Økonomi
  • Kostnadsnivå
  • Miljø og ressurser
  • Saksbehandling og vann
  • Avløp og renovasjon
  • Se hvilken plass din kommune havner på her (på Kommunal Rapports nettsider).

Små kommuner på topp

I barometeret rangeres relativt små kommuner øverst. Alvdal (2426 innbyggere), Jølster i Sogn og Fjordane (3078) og Siljan i Telemark (2349) er landets tre beste.

De tre største byene havner et stykke ned på lista: Oslo 215. plass, Bergen 163. plass og Trondheim på 100. plass.

Er det lettere for mindre kommuner å gjøre det bra?

Ole Petter Pedersen

– LETTERE: Ole Petter Pedersen i Kommunal Rapport peker på at det nok er lettere å gjennomføre endringer og forbedringer raskt i en liten kommune.

Foto: Kommunal Rapport

– Nei, men det er nok lettere å gjennomføre en endring raskt. Hvis man virkelig bestemmer seg for å bedre resultatene på et område, kan man gjøre endringer relativt raskt i en liten organisasjon med få enheter, sier Ole Petter Pedersen, nyhetsredaktør i Kommunal Rapport.

– Det kan være vanskelig å få gjennomført politikken i hele tjenesten i store kommuner. I en liten kommune med én skole er det sannsynligvis mye lettere å gjøre en innsats for å heve karakternivået enn i en kommune med 50 skoler – der fører innsatsen kanskje til hevet nivå på tre skoler, men da vil det fortsatt være 47 skoler med lavere karakternivå.

Felles for både Oslo, Bergen og Trondheim er at de scorer dårlig på helse og/eller eldreomsorg, ifølge Pedersen.

– Viktig å kjenne hver krik og krok

Ordføreren i Alvdal mener kommunebarometeret viser at små kommuner kan levere gode tjenester, og kommer med et lite stikk til den pågående debatten om kommunesammenslåing.

– Det snakkes mye om stordriftsfordeler, jeg vil trekke fram smådriftsfordeler. Man skal kjenne hver krik og krok av kommunen. Det viser denne undersøkelsen at er viktig, sier Hagen.

Ole Petter Pedersen i Kommunal Rapport mener imidlertid ikke kommunebarometeret kan tas til inntekt for dem som ikke ønsker kommunesammenslåing.

– Jeg tror man skal være forsiktig med å argumentere både for og mot kommunesammenslåing på grunnlag av dette barometeret. Det man derimot kan bruke det til, er å se litt kynisk på det for å vurdere hvilke kommuner som er den beste ektemaken ved en eventuell sammenslåing, sier han.

Pedersen understreker at det viktigste med barometeret er å peke på hvilke områder den enkelte kommune utmerker seg på, og hvilke den ligger etter på, slik at kommunene kan lære av hverandre.

– Det som er typisk for de kommunene som totalt sett gjør det bra, er at de jobber systematisk over tid på de områdene hvor de har ligget etter. Det å ha selverkjennelsen om at man kan lære av andre, er første steg. Det kan kanskje være fort gjort å tenke at man ikke har så mye å lære av de små, bare fordi man er stor.

På bunn i nord

I andre enden av skalaen fyller kommuner fra de tre nordligste fylkene bunnplasseringene. Meløy i Nordland havner helt nederst, på 428 plass.

Ordfører Sigurd Stormo (Ap) ser ingen grunn til å bortforklare jumboplassen i Kommune-Norge.

– Sisteplassen er uheldig, det er ikke bra for omdømmet. Vi får brette opp ermene og gjøre en jobb for å få en bedre score, sier Meløy-ordføreren til NRK.no

Totalt sett er rangeringen likevel positiv. Aldri før har Kommunal Rapport målt så stor framgang for Kommune-Norge som nå. Nøkkeltallene innen økonomi, barnehage og barnevern har blitt betydelig bedre, mens miljø- og kulturtallene blir dårligere.

Sigurd Stormo

BUNNPLASSEN: Meløy kommune havner helt på bunn i kommunebarometeret. Ordfører Sigurd Stormo er skuffet.

Foto: Øystein Nygård / NRK

AKTUELT NÅ