Hopp til innhold

Helsetilsynet ber selskapene sjekke om folk bruker munnbind

Statens helsetilsyn ber kollektivselskapene lage en oversikt over bruken av munnbind, for å vurdere om det er fare for liv og helse under streiken. Men selskapene vet ikke hvordan de skal skaffe oversikten.

Munnbind

Hvor mange bruker munnbind i kollektivtrafikken? Det vil Helsetilsynet finne ut av.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid

– Vi har i dag bedt trafikkselskapene, når de har ansatte ute, om å observere graden av munnbind og gi oss tall på det. Det blir ikke to streker under svaret, men de danner seg et inntrykk av munnbind-bruken og om den er økende, sier helsetilsynets direktør Jan Fredrik Andresen til NRK.

3800 bussjåfører i Oslo og Viken ble natt til søndag tatt ut i streik etter at det ble brudd i forhandlingene mellom arbeidstakerorganisasjonene og NHO.

I lys av streiken og full stans i busstrafikken har enkelte pekt på at det vil være vanskelig for helsearbeidere eller andre med samfunnskritiske jobber å komme seg til og fra jobb.

Direktør i Helsetilsynet, Jan Fredrik Andresen.

Direktør i Statens helsetilsyn, Jan Fredrik Andresen.

Foto: Berit Roald / NTB

Tvungen lønnsnemnd

Helsetilsynet har fått i oppdrag å vurdere om det er fare for liv og helse, og kan komme med anbefaling om tvungen lønnsnemnd mellom partene. Det er langt igjen til det, sier direktøren.

– Det kan hende det er noen som har vanskeligheter med å komme seg til og fra jobb, slik det er per nå. Men det svekker ikke helsetjenesten, verken i kommunene eller på sykehusene. Pasienter kommer seg til utredning og behandling.

Andresen er tydelig på at de kan gjøre vurderinger hele døgnet og at de ikke venter til neste dag om situasjonen skulle bli verre.

– Ja, det er trangt på enkelte avganger, men det var det også før busstreiken. Det er ikke vesentlige endringer i trafikkstrømmen som tilsier at busstreiken har økt smittetrykket i Oslo og Viken, sier han.

– Vet ikke

Selskapet Ruter, som har kollektivtrafikken i Oslo og det som tidligere var Akershus, vet ikke hvordan de skal samle inn oversikten over munnbind. Det vet heller ikke VY Buss, som har ansvar for blant annet tidligere Østfold.

Overlege ved FHI, Didrik F. Vestrheim

– Vi vet ikke om det er gjennomførbart eller hvilke muligheter vi har, sier overlege i Folkehelseinstiuttet, Didrik Vestrheim. 

Foto: FHI

Begge henviser til Folkehelseinstituttet som er deres myndighetskontakt. Heller ikke de har et svar på det i dag.

– Vi vet ikke om det er gjennomførbart eller hvilke muligheter vi har. Det er veldig mange som er interessert i kunnskap om munnbind, men hvordan vi skal få det til vet vi ikke riktig enda, sier overlege i FHI, Didrik Vestrheim.

Han understreker at de fremover vil støtte helsetilsynet, men også kollektivselskapene i vurderingen av å skaffe en munnbindoversikt.

– Vi sonderer nå muligheten for hvordan vi kan få mer informasjon, sier Vestrheim.

Vil trappe opp streiken

Busstreiken startet mandag morgen og partene har siden bruddet søndag ikke møttes og til nå er dette konsekvensene:

  • Alle Ruters by- og regionbusser i Oslo og gamle Akershus står.
  • Flere av bussene til Brakar og Østfold kollektivtrafikk står. Men en del av skoleskyssrutene til Brakar er ikke berørt.
  • Vys busser i Oslo og Viken er også omfattet av streiken. Det går ut blant annet ut over flere bussruter og skoleskyss.
  • Flere av flybussene til og fra Oslo lufthavn innstilles.
  • Torpekspressen og OSL-Ekspressen, som driftes av Unibuss, er inntil videre innstilt.

Dersom arbeidstakerorganisasjonene og NHO Transport ikke blir enig før lørdag vil totalt 8500 sjåfører over hele landet være i streik. I tillegg til Oslo og Viken blir Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark tatt ut i streik.

AKTUELT NÅ