Hopp til innhold

Helsedirektoratet endrer regelverket: Snart kan homofile menn gi blod

Helsedirektoratet er i disse dager i ferd med å endre regelverket for blodgivning i Norge, til at homofile skal få gi blod om de ikke har hatt seksuell omgang på 12 måneder.

Blodgiver

SNART KAN HOMOFILE GJØRE DETTE: Helsedirektoratet har vedtatt at homofile også skal få gi blod.

Foto: Jon Eeg / Scanpix

Tirsdag ble det klart at Canada løsner på kravene til homofile menn som vil donere blod ved å redusere kravet om seksuell avholdenhet fra fem år til ett. I 21 andre land, inkludert Sverige gjelder en slik regel.

Johan Torgersen, divisjonsdirektør i spesialisthelsetjenestedivisjonen i Helsedirektoratet opplyser til NRK at de er i ferd med å endre regelverket også i Norge.

– Vi har sett på forskning og erfaringer fra andre land som har innført en slik ordning, og har kommet fram til at det er trygt at menn som har seksuell omgang med menn kan gi blod dersom det er gått minst 12 måneder siden sist de har hatt sex med en mann, sier han.

Helsedirektoratet har begynt arbeidet med å innføre den nye regelen denne uken. Når den vil tre i kraft er dermed fortsatt usikkert.

– Pasienten først

Tor Hervig er tidligere leder i transfusjonstjenestens kvalitetsråd, som er et fagråd for Helsedirektoratet. Rådet konkluderte i november at forskriften om blodgivning for homofile bør endres.

– Det er viktig at pasientens sikkerhet går foran, men likevel skal ingen diskrimineres. Det er slik at det er en reell økt smitterisiko for menn som har sex med menn, og da er en sølibatperiode trygt ut i fra erfaringene. Inntill smittesituasjonen blir endret er dette mest fornuftig, sier Hervig, som også er overlege ved Haukeland universitetssykehus.

Han forteller at siden andre land har gjort gode beregninger som viser at en slik regel ikke vil gi økt risiko for pasientene, ble dette en trygg middelvei.

– Endringer vil komme etter hvert som smittesituasjonen endrer seg. Vi håper dette kommer til å fungere etter hensikten. Det er alltid viktig å skaffe nok blodgivere, sier han.

Riktig retning

Eirik Rise, leder i Skeiv Ungdom mener det er positivt at Helsedirektoratet åpner opp for at homofile skal få gi blod, men at kravet for karantene bør være det samme for homofile og heterofile.

Eirik Rise

STORT SKRITT: Eirik Rise i Skeiv Ungdom mener dette er et stort skritt i riktig retning.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Andre land har allerede en sånn ordning, så det er fint at Norge kommer etter. Det er et skritt i riktig retning, sier han og legger til:

– Man snakker om at å gi blod ikke er en menneskerett, men man så etter skytingen i Orlando at de ikke hadde nok blod. Mange homofile var villige til å donere, men fikk ikke. Det finnes mange måter å teste blod for sykdommer, så det skulle bare mangle at homofile som ønsker det også skal få muligheten til å gi, sier han.

AKTUELT NÅ