Hopp til innhold

Helje Solberg ansatt som nyhetsdirektør i NRK

NRKs nye nyhetsdirektør har blitt kåret til årets kvinnelige medieleder og vunnet SKUP-prisen.

Helje Solberg

I 2017 ble Helje Solberg tildelt prisen for årets kvinnelige medieleder under Medianettverkets prisutdeling.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Helje Solberg er ansatt som nyhetsdirektør i NRK. Hun tar over etter Alexandra Beverfjord, som fratrådte stillingen i mai for å begynne som sjefredaktør i Dagbladet.

– Jeg er trygg på at vi har fått en nyhetsdirektør som kan forholde seg til det kortsiktige presset og tempoet i en nyhetsorganisasjon, der etiske problemstillinger og publiseringsavgjørelser skal tas løpende, og som samtidig har evnen til å tenke langsiktig og planlegge for kommende trender og behov, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Vil satse på gravejournalistikk

Solberg sier at hun ser frem til å tiltre lederstillingen i NRK, og at hun er opptatt av å satse på avslørende journalistikk.

– NRK skal også være best på de løpende nyhetene og være en arena for debatt og aktualitet. Vi skal jobbe med å tilby dette innholdet til så mange som mulig i Norge, ikke minst er det viktig å nå den yngre generasjonen, sier Solberg.

Hvordan skal NRK klare å nå den yngre generasjonen?

– Det er viktig å jobbe med innhold og skape en brukeropplevelse som oppleves som attraktiv og relevant for de unge. Det tror jeg er mulig, men det blir krevende.

Det er foreløpig ikke kjent akkurat når Solberg vil tiltre stillingen, men hun sier selv at det vil skje i løpet av høsten.

Kåret til årets kvinnelige medieleder

Solberg har jobbet i VG siden 1994, og har fungert som redaktør og administrerende direktør for VGTV siden 2014. Hun har i tillegg vært nyhetsredaktør i avisen gjennom flere år.

I fjor ble hun kåret til årets kvinnelige medieleder.

Juryen beskrev henne da som «en av de mest markante kvinnelige lederne i norsk mediebransje», som «har spilt en sentral rolle i avisens transformasjon fra papir til digital».

Tidligere SKUP-vinner

Solberg er utdannet ved Universitetet i Oslo, hvor hun tok cand.mag i fagene statsvitenskap, russisk og sosialantropologi i 1993.

Før hun begynte som politisk journalist i VG i 1994 jobbet hun i Østlendingen, i Sør-Varanger Avis og i Nationen.

Hun vant SKUP-prisen i 1995 for å ha avdekket medlemsjuks i politiske ungdomsorganisasjoner, den såkalte «AUF-skandalen».

AKTUELT NÅ