Hopp til innhold

Hareide vil ha mer snittmåling på norske veier

I regjeringsplattformen fikk Frp gjennomslag for å begrense bruken av fotobokser med gjennomsnittsmåling. Men den nye samferdselsministeren sier til NRK at han vil øke bruken.

Radar ålesundstunnel

ELSKET OG HATET: Radarmåling i Ålesundstunnelene.

Foto: Anniken Westad / Statens vegvesen.

I regjeringsplattformen er det enighet om å begrense bruken av fotobokser med gjennomsnittsmåling. En sak som var særlig viktig for Frp.

Men etter at Frp gikk ut av regjeringen, og samferdselsministeren heter Knut Arild Hareide er tonen en annen.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide

ØNSKER FOTOBOKSER: Samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Denne typen virkemidler begrenser dødsulykker og alvorlig skadde med 50 prosent, og da er dette et så godt virkemiddel at vi er nødt til å bruke det, sier Hareide til NRK.

– For å få det helt klart, med deg som samferdselsminister, så blir det flere av disse?

– Ja, svarer Hareide.

Frp: Veldig synd

Det faller i dårlig jord hos Frp.

– Jeg synes det er veldig synd hvis statsråden nå ikke følger det som står i Granavolden, som er veldig tydelig, det skal begrenses, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud i Frp.

Bård Hoksrud

VIL IKKE HA FOTOBOKSER: Stortingsrepresentant Bård Hoksrud i Frp.

Foto: Nils Skumsvoll / NRK

Fremskrittspartiet vil skru ned flere fotobokser og heller gjøre trafikken tryggere ved å bygge bedre veier, flere firefelts motorveier og rumlefelt – slike striper som vibrerer når man kjører over dem.

I Granavolden-plattformen, som regjeringen har sagt de skal styre etter står det at «regjeringen vil begrense bruken av streknings-ATK (automatisk trafikkontroll)»

– Det er ingen fotobokser som er blitt tatt ned. Så står det i Granavolden-erklæringen at vi skal begrense bruken. Og det vil si at vi skal bruke dette verktøyet der det trengs mest, sier Hareide, og fortsetter:

– Så er det tydelige faglige anbefalinger på at dette er et godt verktøy. Så jeg ønsker å lytte til Statens vegvesen. Det kommer ikke til å bli streknings-ATK på alle veier i Norge, men på de mest farlige, der skal vi bruke det, sier Hareide.

Hareide sier han følger plattformen

– Da går jo du imot Granavolden-plattformen?

– I Granavolden-erklæringen står det at vi skal begrense bruken, men det betyr ikke at vi ikke kan bruke det. Jeg følger Granavolden-erklæringen og bruker dette verktøyet der vi trenger det mest, svarer Hareide.

Frp mener det er mange verktøy man kan ta i bruk før fotobokser med gjennomsnittsmåling.

Noen roper fort på streknings-ATK, men jeg mener vi skal bruke flere verktøy. Ja, det reduserer ulykkene, men andre veier i tilknytning til der du har streknings-ATK har også ulykkene gått ned. Så det handler ikke om at du må ha streknings-ATK, men å ha de rette tiltakene, sier Hoksrud.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger