Hopp til innhold

Hardt mot hardt før nytt Erna-møte

STORTINGET/STORD (NRK): Svarer statsminister Erna Solberg (H) «feil» på to spørsmål, kan sentrumspartiene bryte hele budsjettprosessen allerede i kveld.

Nærbilde Erna Solberg

AVGJØRENDE MØTE: Årets budsjettforhandlinger har vært de tøffeste så langt i Erna Solbergs regjeringsperiode. Lørdag kveld venter nye møter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Klokken 19.30 lørdag kveld møtes lederne i Høyre, Frp, Venstre og KrF til det som kan bli et avgjørende møte i budsjettforhandlingene.

Når partilederne samles i statsministerboligen krever støttepartiene svar på to avgjørende spørsmål:

  • Er det mulig å åpne bilpakken?
  • Er det mulig å komme rundt bilpakken ved at andre tiltak fører til tilsvarende kutt i klimagassutslippene allerede fra 2017?

Tallknusere, rådgivere og politikere fra Venstre, KrF, Høyre og Frp bruker lørdagen på å forberede seg.

Lørdag formiddag var finansminister Siv Jensen innom Stortinget for å oppsummere prosessen så langt med partikolleger. KrF-leder Knut Arild Hareide deltok på nominasjonsmøtet til Hordaland KrF på Stord.

– Jeg tror møtet i kveld blir helt avgjørende for om vi kommer fram til en løsning. Vi jobbet godt i går, men vi kom ikke fram til en løsning, sier han til NRK.

Venstre avviste klimatilbud

Etter det NRK forstår vil ikke regjeringspartiene komme med en ny pakke i kveld, men heller gjøre endringer og justeringer i det de allerede har lagt på bordet av forslag.

I går ble det kjent at det siste tilbudet fra regjeringspartiene inneholder klimapakke på rundt tre milliarder kroner.

Finansminister Siv Jensen med en hånd under haka

FÅR HUN FLERTALL? Finansminister Siv Jensen og resten av regjeringen er avhengige av støtte fra KrF og Venstre for å få flertall for statsbudsjettet. Bildet er fra Finansdepartementet fredag formiddag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer inneholder den blant annet litt over én milliard til jernbane og kollektivtransport, samt enkelte skattelettelser. Aftenposten skriver at regjeringstilbudet også inneholder en «biodiesel-pakke» i håp om at Venstre dermed kan godta regjeringens ultimatum på drivstoffavgifter og kompenserende tiltak. Målet til Høyre og Frp er å finne en løsning der man øker salget av biodrivstoff, uten å øke avgiftene på bensin eller diesel.

I dag er biodiesel dyrere enn vanlig diesel. Venstre vil gjøre biodiesel konkurransedyktig ved å senke prisen, og samtidig øke avgiften på vanlig diesel mer enn det regjeringen foreslår. Regjeringens svar er å gjøre biodiesel rimeligere.

Høyre og Frp mener klimapakken er raus. Venstre mener den er triksing med tall.

Som NRK fortalte i går kaller kilder i partiet tilbudet for «hummer og kanari». De mener blant annet at det som ligger i potten på jernbane og kollektiv stort sett er reversing av kutt i regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

Fastlåst strid om drivstoffavgifter

Venstre står fortsatt på kravet om at regjeringen må åpne bilpakken, der økte drivstoffavgifter kompenseres slik at bilistene samlet sett går i pluss.

Frp står like hardt på at det er fullstendig uaktuelt.

Venstre har hele veien sagt at de tar det for gitt at en mindretallsregjering er villig til å forhandle om alt. Senest fredag sa Venstre-leder Trine Skei Grande at hun fortsatt håper at regjeringen snur.

Trine Skei Grande holder opp en kopp det står nasty woman på

SNUOPERASJON: Trine Skei Grande, som her stolt viser fram sin nye kopp, står knallhardt på at regjeringen må oppfylle løftet om et grønt skatteskifte.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Hvis vi skal få til kutt i klimagassutslipp må vi også se på virkemidlene, og da kan man ikke si at dette er noe man ikke diskuterer, sa hun til NRK.

Det er usikkert hva som skjer dersom regjeringen ikke kommer dem i møte på dette punktet i kveld.

Fredag formiddag sa KrF-leder Knut Arild Hareide at faren for brudd er stor. Etter det NRK får opplyst bidro ikke krisemøte i statsministerboligen fredag kveld til å minske den faren.

KrF har så langt sagt de følger Venstre i denne saken. Men som NRK fortalte fredag er grasrota i partiet redd for at striden om det grønne skatteskiftet overskygger KrFs hjertesaker.

Enkelte fylkesledere åpner for at KrF bør fortsatte å forhandle med regjeringen om Venstre skulle bryte. Samtidig fikk KrF-leder Knut Arild Hareide klar beskjed fra sitt landsstyre fredag om å jobbe for en budsjettløsning der alle fire partier er med.

– Vi ønsker å få til en løsning der det er fire partier som bidrar inn i den enigheten. Det er fire partier som har inngått en samarbeidsavtale, og jeg kan ikke se for meg en løsning der det kun er tre partier som blir enige om budsjettet, sier Hareide til NRK lørdag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ