Hopp til innhold

Får ikke jobb uten erfaring, får ikke erfaring uten jobb

SKIEN (NRK): 27 år gamle Darija har master i psykisk helse, men har ikke fått jobb. – Hun har gjort alt det vi i Nav pleier å anbefale folk å gjøre, så jeg tror hun vil lykkes til slutt, sier leder Mariann Eriksen i Nav Skien.

Darija Zivanovic

Darija Zivanovic har master i psykisk helse, men nå søker hun også jobber i klesbutikker og i andre bransjer.

Foto: Privat

Darija Zivanovic har sendt papirene sine til psykiatriske institusjoner, Bufetat, sykehus, og til barne- og ungdomsinstitusjoner. Hun flyttet også fra kjæresten i Kristiansand til Skien og Telemark for å komme til et sted av landet der hun har flere kontakter, men det har foreløpig ikke hjulpet.

Hun opplever det mange unge voksne strever med nå, det er vanskelig å få arbeid når man mangler erfaring. Og man får ikke er faring fordi man mangler arbeid.

Tall fra Nav viser at det var 10.278 helt ledige i aldersgruppen 20 til 24 år i juni i år. I samme måned i fjor var 9804 personer i den alderen registrert som helt ledige. Veksten i antall ledige er dermed på nærmere fem prosent.

Avslag etter avslag

Darija Zivanovic

Darija Zivanovic viser fram noen av de mange søknadene hun har sendt ut.

Foto: Privat

– Jeg er forundra og jeg skulle likt å høre hvorfor jeg ikke har fått jobb. Må jeg skrive søknaden bedre eller CV-en min bedre, det skulle jeg likt å vite, sier hun til NRK.

– Navnet ditt er jo ikke typisk norsk, tror det har hatt noe å si?

– Jeg tror ikke det er grunnen, jeg tror det kanskje heller skyldes mangel på erfaring. Men det er klart, når man får avslag etter avslag, så gjør man seg jo andre tanker også.

Har gjort alt riktig

Mariann Eriksen.

Selv om arbeidsmarkedet er tøft, tror Mariann Eriksen i Nav at Darija vil få den jobben hun drømmer om.

Foto: Anne Lognvik

Mariann Eriksen som leder Nav i Skien sier at Darija har gjort alt riktig, så hun stusser også over at 27-åringen ikke er ute i arbeid ennå.

– Hun har jo fulgt oppskriften. Hun har tatt utdanning, skaffet seg erfaring mens hun studerte, hun har brukt nettverket sitt og hun har vært mobil. Hun har gjort alt det vi pleier å anbefale. Men til tross for det, har hun ikke lykkes. Ennå, velger jeg å si, da.

Hun understreker at hun er sikker på at Darija kommer til å lykkes fordi hun er en utadvendt og ressurssterk person, men at det er et vanskelig jobbmarked i Telemark for tiden.

– Det er trang økonomi i kommunene i fylket. Det gjør at det offentlig ikke rekrutterer, men faktisk sier opp. Samtidig er det private litt avventende. Dermed kan det bli viktig at man er villig til å flytte på seg, sier hun.

NRK har tidligere fortalt at det ikke bare er i det offentlige det er stillstand i arbeidsmarkedet. 16 prosent av bedriftene i handels- og servicenæringen sier de har planer om å redusere antall ansatte. Det viser tall fra arbeidsgiverforeningen Virke.

Tror det ordner seg

Darija er foreløpig også optimistisk og tror også at det nok skal ordne seg.

– Siden januar har jeg sendt ut 40–50 søknader. I starten søkte jeg bare jobber som var innen mitt felt, men nå søker jeg andre ting også. Arbeid i klesbutikker, for eksempel.

– Hvordan er det med humøret oppi alt dette?

– Det går greit. Foreløpig ser på juni og juli som ferie, men det er klart at hvis dette varer kan humøret bli litt svartere, sier hun.

Darija har gitt seg selv tre-fire måneder på å finne en jobb, før hun eventuelt utvider søket og søker enda flere jobber og andre steder i landet.

– Jeg vil ikke sitte hjemme, det vil jeg bare ikke.

AKTUELT NÅ