Hopp til innhold

Har aldri varslet Norge om ulykker

Norge inngikk i 1993 en avtale med Russland om varsling ved atomulykker. Avtalen har aldri blitt fulgt opp.

Video Varsler aldri Norge om atomulykker

Norske myndigheter vil at terskelen for når Norge blir varslet, blir lavere. Russland har til gode å varsle når noe skjer.

Statens strålevern er bekymret. Gang på gang er det registrert episoder i Russland som kunne ført til radioaktive utslipp.

Da den russiske atomubåten Yekaterinburg begynte å brenne torsdag, ble ikke norske myndigheter varslet. Da meldingene om brannen kom fra Russland, ringte NRK den russiske ambassaden i Oslo. De hadde heller ikke blitt varslet om brannen i atomubåten.

Dette er kanskje en mindre hendelse - det må nå vurderes skikkelig - men en annen gang kan det være mer alvorlig. Og da kan hvert minutt telle.

Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Utenriksdepartementet / NRK

Skrev under ny avtale etter Kursk-ulykken

Det var ulykken i atomreaktoren i Tsjernobyl i 1986 som dannet grunnlaget for den bilaterale avtalen mellom Norge og Russland. Store deler av Midt-Norge ble da rammet av nedfallet.

Da atomubåten Kursk sank i Barentshavet i august 2000, ble heller ikke norske myndigheter varslet. En måned etterpå skrev på ny den norske og den russiske statsministeren under på en avtale som skulle bedre forholdene og varslingsrutinene.

Men til tross for flere atomuhell i Russland i ettertid, blir Norge fortsatt ikke varslet.

Video Etterslukking av Yekaterinburg

Her utføres etterslukkingen av Yekaterinburg etter at den russiske atomubåten begynte å brenne torsdag i romjulen. Norske myndigheter ble ikke varslet.

– Ni personer lettere røykforgiftet

Nikolai Kutin, leder for Russlands atomovervåkingsbyrå, forteller i dag at russiske myndigheter følger med på strålingssituasjonen både langs den russiske grensen og i skipsverftet der Yekaterinburg begynte å brenne.

– Strålingsnivået er normalt, forsikrer Kutin.

Ifølge russiske myndigheter ble ni personer lettere røykforgiftet under slukkingen av brannen, ingen er skadet av stråling. Atomubåtens reaktorer skal ha vært avslått og alle våpen skal ha blitt fjernet før ubåten kom i reparasjonsdokken.

Erik Lahnstein

Erik Lahnstein i UD vil vite at varslingsrutinene fungerer.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

– Terskelen for varsling skal være lav

– Vi hadde helt klart ønsket at russerne i denne situasjonen, og i andre slike situasjoner, hadde varslet oss så snart som mulig. Vi beklager at det er vi som må ta kontakt med dem, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Utenriksdepartementet til NRK.

Han forteller at slik varsling har vært tema i samtaler med russerne i lengre tid, og at norske myndigheter ønsker å mer presise retningslinjer for år og hvordan det skal varsles.

– Vårt klare mål er at det skal varsles direkte og at terskelen for varsling skal være lav, sier Lahnstein.

Video Atomdrevet ubåt i brann i Russland

Her står den atomdrevne ubåten i brann i Russland torsdag kveld.

Må vite at varslingsrutinene fungerer

Statssekretæren mener varsling er viktig fordi det fjerner usikkerhet. Da brannen pågikk torsdag kveld, ble det rapportert mye forskjellig fra russisk side, og lokale TV-stasjoner hadde intervjuer med skremte innbyggere i området.

– Det er viktig å varsle fordi en mindre situasjon kan utvikle seg til en mer alvorlig situasjon, og da er det å ha tidlig varsling en mulighet til å forberede seg og dermed redusere eventuell skade, sier Lahnstein.

– Og så er det slik at det at vi vet at varslingsrutinene fungerer, er viktig. Dette er kanskje en mindre hendelse - det må nå vurderes skikkelig - men en annen gang kan det være mer alvorlig. Og da kan hvert minutt telle, sier Lahnstein.

Ubåten Yekaterinburg

Atomubåten Yekaterinburg før brannen.

Foto: Reuters

AKTUELT NÅ