NRK Meny
Normal

Carl I. Hagen mener Frp er på feil kurs under Siv Jensen

– Jeg er skeptisk til at vi på mange områder har kommet mye nærmere Høyre, sier Carl I. Hagen, i et oppgjør med Fremskrittspartiets nåværende politiske kurs.

Video 4fcf692d-87f5-4c28-bff5-55a7be7ef134.jpg

Carl I. Hagen mener Frp legger seg for nært opp mot Høyre politisk

Hagen har igjen satt seg selv i politikkens sentrum denne uken, etter at han ikke fikk plassen i Nobelkomiteen som han så gjerne ville ha.

Hos Viggo Johansen i «Viggo på Lørdag» på NRK 1 lørdag kveld snakker Hagen ut om:

  • Skuffelsen over å bli vraket
  • Skepsisen til at Frp nærmer seg Høyre
  • Ønsket om å satse mer på «det som var en suksess», blant annet vraking av handlingsregelen
  • Mangelen på nært vennskap med Siv Jensen

– For nær Høyre

Selv om Hagen i intervjuet hevder at han ikke vil være med på å utforme Frps strategi for tiden fremover, vil han gjerne ha et ord med i laget likevel:

– Jeg ville ha fastholdt litt sterkere at Fremskrittspartiet skal være mellom Høyre og Arbeiderpartiet, som et selvstendig alternativ med en klar og entydig politikk, som skiller seg fra de øvrige partier, forklarer den tidligere formannen.

– Jeg er skeptisk til at vi på mange områder har kommet mye nærmere Høyre, sier Hagen.

Saken fortsetter under videoen

Video Dette blåser over, sier Hagen om bråket han startet etter Nobel-vrakingen

Dette blåser over, sier Hagen om bråket han startet etter Nobel-vrakingen.

– Vi skilte oss ut

Frp anno 2011 ser langt mer ut som et «normalt» politisk parti enn tidligere. Ett eksempel er at partiet langt på vei har lagt vekk motstanden mot den såkalte handlingsregelen for oljepengebruk. Dette er Hagen dypt skeptisk til.

– Vi skulle kanskje ha holdt noe mer på det som var en suksess, sier Hagen i intervjuet med Viggo Johansen.

– Og hva var det som var kjernen der? spør journalisten.

– Det var veldig ofte «oss mot røkla», som vi av og til sa på fleip, «oss mot de andre», svarer Hagen.

– Vi skilte oss ut med oljepengebruken, til mye mer investeringer og skattelettelser og styrking av helsevesen og eldreomsorg. Vi sa åpent sa at vi ikke var tilhengere av denne merkverdige handlingsregelen, som er en skade for landet, la han til.

– Regjeringsmakt ingen målsetting

Under Siv Jensen har Frp vist frem en kompromissvillig side, som kan bane vei for et regjeringssamarbeid på borgerlig side hvor Frp inngår etter neste valg. Hagen er igjen kritisk.

– Det å være med i regjering er ingen målsetting, men et virkemiddel. Den veldige interessen for regjeringsdeltagelse er nok kommet mer etter, eller i hvert fall sterkere etter, 2009, mener Hagen.

Frp-nestoren har ingen tro på at hans oppgjør med Jensen vil kunne sprenge partiet, og avviser at han kan være interessert i å danne et nytt parti.

Saken fortsetter under videoen

Video Carl I. Hagen om at han og Siv Jensen ikke er nære venner

Carl I. Hagen om at han og Siv Jensen ikke er nære venner, og om vennskap i politikken.

Ikke nær venn av Siv

Forholdet mellom den tidligere formannen og den nye lederen har først og fremst vært profesjonelt og korrekt, forteller Hagen.

– Jeg har følt at vi har hatt et greit og korrekt forhold. Ikke noe hjertelig. Vi ser ulikt på enkelte politiske saker, profil og slikt, sier han.

Det to håndterte kontakten greit på landsstyremøtet i forrige uke, ifølge Hagen, som kommer til å ha samme type kontakt gjennom Oslo Frp i tiden fremover.

På spørsmål om det er noe vennskap mellom ham selv og etterfølgeren, svarer Hagen at det aldri har vært det.

– Vi har vært gode kolleger og normale venner. Men med venner mener man mer at man møtes privat utenfor partisammenheng og det offisielle, sier den tidligere formannen.

Saken fortsetter under bildet

Siv Jensen

IKKE VENNER: Carl I. Hagen forteller at han og Frp-leder Siv Jensen aldri har vært nære venner.

Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

– Kan ikke ha venner i politikken

Det er vanskelig å ha venner i politikken, mener Hagen.

– I min posisjon har jeg vært forsiktig med å få nære venner, fordi jeg også har et par episoder bak meg hvor nære vennskap har gått i oppløsning, forteller Frp-nestoren.

– Må det være slik når du er toppolitiker? At du ikke kan ha venner?

– Hvis du har venner fra før du ble toppolitiker, fra din barndom og annet, går det helt utmerket. Men i det politiske vet man aldri når det man tror er en venn likevel faller en i ryggen, svarer Hagen.

– Det er tøft, det er ikke noen søndagsskole i noen av partiene i norsk politikk. Det kan være beinharde ting. Vi ser det nå, når det er to i SV som sier at de er venner, men som slåss så fillene fyker om lederskapet, påpeker den politiske veteranen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger