Hopp til innhold

– Frp-ledelsen trekker nok et lettelsens sukk

– Dette kan bety slutten på på Carl I. Hagens rolle i rikspolitikken, men man vet jo aldri med ham, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Carl Ivar Hagen

Carl I. Hagen på vei ut av rikspolitikken. Han ble ikke ordfører i Oslo slik han hadde håpet. Nå har han trukket seg som eldregeneral i Frp, og har nå ingen sentrale verv i partiet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I dag ble det kjent at Carl I. Hagen trekker seg fra sentralstyret i Fremskrittspartiet og vervet som partiets eldregeneral etter at han ble vraket som Frps representant i den norske Nobelkomité.

– Lettelse i Frp-ledelsen

Politisk kommentator Magnus Takvam tror partiledelsen nå er lettet over at Hagen ser ut til å forsvinne fra rikspolitikken.

Magnus Takvam

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier Hagen ble vraket etter en demokratisk prosess.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Frp-ledelsen liker selvfølgelig ikke det oppstyret saken fører til, men hvis dette betyr at Carl I. Hagen nå trekker seg ut av rikspolitikken og innser at Siv Jensen er den reelle, og ikke bare formelle, lederen av Fremskrittspartiet, tror jeg egentlig de trekker de et lettelsens sukk, sier Takvam.

Takvam tror Hagen opplever dette som sterk kost, og ser på det som dårlig behandling fra Frp-ledelsen.

Demokratisk

– Han opplever nok det svært sterkt selv. Men det er jo slik at ingen har krav på politiske verv. Det er noe man må gjøre seg fortjent til, og man må ha tillit fra dem man skal velges av. Situasjonen i Frps stortingsgruppe var slik at da valgkomiteen ba om forslag til nytt medlem i Nobelkomiteen, var det ingen som foreslo Carl I. Hagen. I tillegg tapte han klart i avstemningen. Så her har det foregått en demokratisk prosess, sier han.

Ketil Solvik-Olsen som ledet valgkomiteen i partiet har sagt at Frp ikke ønsker en ytterligere politisering av Nobelkomiteen.

– Veldig mange ville nok ha oppfattet et valg av Hagen som nettopp det. Det har også vært en del som mener at valget av Torbjørn Jagland (Ap) som komité-leder har bidratt til en politisering av Nobelkomiteen som man egentlig ville bort fra, sier Takvam.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen på Frps valgvake i september.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Det pågår nå en diskusjon om nye måter å oppnevne Nobelkomiteen på. Kanskje skal ikke partiene nominere sine kandidater selv, men la presidentskapet få en større rolle, slik at man ser på helheten i sammensetningen av komiteen.

Rikspolitisk exit

Takvam er likevel ikke sikker på at Hagen forsvinner fra den rikspolitiske arenaen. Hagen har kommet tilbake tidligere.

– Dette kan vel tyde på slutten på Carl I. Hagens rolle i rikspolitikken. Han er jo fortsatt i Oslo bystyre, og med Carl I. Hagen så vet man aldri hva som skjer, legger Takvam til.

LES OGSÅ: Hagen gir opp ordførerkamp i Oslo

AKTUELT NÅ